ΥΒΕΡΝΗΣΗ Αύριο η ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Σήμερα η ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης από τον Αλ. Τσίπρα
Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη - και ενδεχομένως μοναδική - ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), θέμα για το οποίο συνεδριάζουν σήμερα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Γύρω από το ζήτημα του υποψηφίου έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι σεναρίων, τα οποία αναζωπυρώθηκαν μετά την αναβολή του προγραμματισμένου για το βράδυ της Κυριακής πρωθυπουργικού διαγγέλματος. Ο Αλ. Τσίπρας αναμενόταν να ανακοινώσει την πρότασή του για την ΠτΔ, κάτι που δεν έγινε τελικά. Πληροφορίες λένε πως οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν, έπειτα απ' τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας πρώτα με τον Π. Καμμένο, πρόεδρο των ΑΝΕΛ, και αργότερα με τον Π. Λαφαζάνη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα. Αλλά και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Η υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου, που παραμένει φαβορί, δεν αναμένεται να προσκρούσει σε αντιρρήσεις των ΑΝΕΛ. Αλλωστε, ο Π. Καμμένος εξερχόμενος από το Μαξίμου, το βράδυ της Κυριακής, σε ερώτηση για την κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε:«Θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός σε λίγο». Οταν ρωτήθηκε αν θα έχει ανατροπή η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «δεν νομίζω», και πρόσθεσε: «Ολα θα πάνε καλά, θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός».
Η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ και επιτρόπου στην Κομισιόν φαίνεται να σκοντάφτει σε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε αντιδράσεις από πλευράς Κομισιόν. Μάλιστα, δημοσιεύματα στον Τύπο έφεραν τον Αλ. Τσίπρα ως διατεθειμένο να υπαναχωρήσει και να επιλέξει άλλον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν η ΕΕ δεχτεί ορισμένες ευνοϊκές - για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα - ρυθμίσεις. Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, το βράδυ της Κυριακής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις απ' τον πρωθυπουργό θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα.
Οι αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τουλάχιστον τρεις βουλευτές και ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού δεν φαίνεται να προβληματίζουν την κυβέρνηση. Στους διαφωνούντες βουλευτές (Δ. Κοδέλας και Ι. Γαϊτάνη) προστέθηκε και ο Κ. Λαπαβίτσας, που ζήτησε χτες «Πρόεδρο από την αριστερά», λέγοντας πως αυτή είναι επιθυμία και του Π. Λαφαζάνη και πολλών μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» εξέφρασε την ελπίδα «η πρόταση που θα φτάσει αύριο στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» να είναι μια τέτοια πρόταση. Εντούτοις, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», υποστήριξε πως δεν είχε προγραμματιστεί για χτες η ανακοίνωση του υποψηφίου και ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι φήμες ότι ο Π. Λαφαζάνης έβαλε βέτο στο όνομα του ΠτΔ.
Να θυμίσουμε ότι η εκλογή του ΠτΔ θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία και με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε μέρες (και όχι μετά από πέντε μέρες) και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους). Αν και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά ύστερα από πέντε μέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget