ΝΔ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προειδοποιήσεις να μη διαρρηχθούν οι σχέσεις με τον ευρωατλαντικό άξονα

«Υπεραισιόδοξο, επιφανειακό και επιπόλαιο» χαρακτηρίζουν το «άνοιγμα της βεντάλιας» και σε άλλα κέντρα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για τις εξελίξεις στα λεγόμενα εθνικά θέματα, ζήτησαν ο συντονιστής και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κ. Τασούλας και Γ. Κουμουτσάκος αντίστοιχα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων που έγινε χτες στα κεντρικά της ΝΔ. Ταυτόχρονα, εκφράζοντας, ως γνήσιος αστικός πυλώνας, τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της ντόπιας αστικής τάξης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίζεται σταθερά τη στοίχιση της χώρας στον ευρωατλαντικό άξονα.
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, μίλησαν για το «δυτικό προσανατολισμό» που «πάγια» έχει η εξωτερική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων. Οτι μόνο με «οικονομική και κοινωνική σταθερότητα», συν την παραμονή της στην ΕΕ και στο ευρώ, μπορεί η χώρα (βλ. η εγχώρια αστική τάξη) να πραγματοποιήσει τους «εθνικούς της στόχους». Οτι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «άνοιξε τη βεντάλια» των επαφών της με μια σειρά κέντρα (βλ. επαφές με Μόσχα και BRICS), με τρόπο «υπεραισιόδοξο, επιφανειακό και επιπόλαιο»,φέρνοντας σε «αμηχανία» τους «φίλους μας».
Παρακάτω, τα στελέχη της ΝΔ ανέφεραν ότι εξωτερική πολιτική δε γίνεται με «δείγματα μικρομεγαλισμού, λυγμούς και παράπονα ότι η ΕΕ δε μας βοηθά, εξ ου και στρεφόμαστε σε άλλα κέντρα». Οτι η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις «παραδοσιακές μας σχέσεις».
Ανησυχία για απώλεια εδάφους στους ανταγωνισμούς από την εγχώρια αστική τάξη
Επιπλέον, πρόσθεσαν ότι λόγω δηλώσεων και κινήσεων της κυβέρνησης, συν την οικονομική αστάθεια,επιδεινώνεται η «θέση της χώρας» διεθνώς, αναφερόμενοι προφανώς στη θέση της εγχώριας αστικής τάξης στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Επιμένουν, δε, να κινδυνολογούν ότι μια «ρήξη» με την ΕΕ θα ήταν καταστροφική και για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σημειωτέον, στην αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμούν ότι πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις οποίες χαρακτηρίζουν έως και επικίνδυνες. Στη ΝΔ, εμφανίζονται προβληματισμένοι για τα εξής: Τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Την προώθηση ΜΟΕ και των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ως υπόμνηση φυσικά των διεκδικήσεων των τουρκικών μονοπωλίων στην περιοχή. Την καλλιεργούμενη ένταση σε ΠΓΔΜκαι Κόσοβο, τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, που πυροδοτούν εθνικιστική ένταση. Τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η αλβανική κυβέρνηση στην ελληνική, αμφισβητώντας το δικαίωμα της τελευταίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο βόρειο Ιόνιο. Την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ΜΟΕ και με την ΠΓΔΜ, διερωτώμενη η ΝΔ τι υποχωρήσεις σε πνεύμα «καλής θέλησης» θα επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τα περιλάλητα «ανοίγματα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε άλλα κέντρα, π.χ. τη Μόσχα, από τη ΝΔ επιμένουν ότι «η χώρα ανήκει σε κάποιες κεντρικές στρατηγικές συμμαχίες. Αυτό δεν περιορίζει το δικαίωμά της να διευρύνει τις συμμαχίες της και με άλλες χώρες, ίσα - ίσα η πρόσθετη ιδιότητά της να είναι μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, της προσδίδει πρόσθετη ισχύ» στην οικοδόμηση τέτοιων σχέσεων.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι το διαβόητο «ρωσικό άνοιγμα» της κυβέρνησης ήταν περισσότερο για «αντιπερισπασμό». Οτι «εργαλειοποιήθηκε» η Μόσχα, για να πιεστούν τάχα οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς φυσικά η Μόσχα να «ακολουθήσει» τους τέτοιους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Επέμειναν, εξάλλου, ότι βασικός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας να λυθεί με αυτούς που έχουν τα χρήματα να το λύσουν, δηλαδή με την ΕΕ και το ΔΝΤ, άρα τον ευρωατλαντικό άξονα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη ΝΔ δεν εμφανίζονται αντίθετοι η Ελλάδα να συνεργαστεί με τη Μόσχα για τη συνέχιση του αγωγού «Turkish Stream» μέσω του ελληνικού εδάφους, «αρκεί να καθίσταται έτσι η χώρα διεθνής κόμβος, που να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπηςκαι αυτό να είναι ανεκτό από τους εταίρους μας»...
Τέλος, υποστήριξαν πως ό,τι πάει καλά σήμερα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, είναι ό,τι είχε ξεκινήσει επί της προηγούμενης κυβέρνησης και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην οικοδόμηση αξόνων με τις αστικές τάξεις Αιγύπτου και Ισραήλ.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget