ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η Ουάσιγκτον βλέπει «υπονόμευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών»

«Η συμπεριφορά της (σ.σ. της Κίνας) απειλεί να δημιουργήσει ένα νέο προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο, οι μεγαλύτερες χώρες είναι ελεύθερες να εκφοβίζουν τις μικρότερες και αυτό προκαλεί εντάσεις, αστάθεια και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σύγκρουση». Αυτά σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, από την Τζακάρτα όπου βρέθηκε, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε Βιετνάμ, Ινδονησία και Βιρμανία.
Αναφερόμενος στις επιχωματώσεις στις οποίες το Πεκίνο προχωρά σε περιοχές «διαφιλονικούμενες» με χώρες όπως οι Βιετνάμ, Φιλιππίνες και άλλες, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ότι «το γεγονός ότι η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει κυρίαρχες περιοχές έξω από κάστρα από άμμο και να ανασυντάξει θαλάσσια σύνορα, διαβρώνει την περιφερειακή εμπιστοσύνη και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν ανέδειξαν, ακόμα μια φορά, καθαρά ότι το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών για τις «ισορροπίες» σε κάθε περιοχή του πλανήτη, αφορούν τη διασφάλιση της «εμπιστοσύνης των επενδυτών», των συνθηκών δηλαδή που ευνοούν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου, με στόχο την εξασφάλιση υπερκερδών. Και φυσικά, όταν κάθε πλευρά εκτιμά ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ευνοούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί, καθορίζει τη στάση της και καταρτίζει τις επόμενες «κινήσεις» της (οικονομικές, πολιτικές, αλλά και στρατιωτικές).
Αντιδρώντας, το Πεκίνο διαμήνυσε μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Χονγκ Λέι ότι «οι υποθέσεις των ΗΠΑ είναι αβάσιμες».
Η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα απασχόλησε και τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Κίνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, όπου -ωστόσο- αναδείχτηκαν τόσο οι αντιθέσεις όσο και η ανάγκη συνεργασίας που επιδρούν στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, με δεδομένο το αυξημένο «ενδιαφέρον» και της Ουάσιγκτον για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και γενικά της ζώνης Ασίας - Ειρηνικού.
Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η περιοδεία του Μπλίνκεν, που ξεκίνησε στις 16 και θα ολοκληρωθεί αύριο 23 Μάη. Στο πρόγραμμά της, περιλαμβάνονται επαφές με Ασιάτες επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και συνάντηση με τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών - μελών στην ASEAN. Θυμίζουμε ότι η Κίνα δε συμμετέχει στην ASEAN, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» τις στενές σχέσεις που έχουν με ορισμένα κράτη - μέλη (όπως οι Φιλιππίνες), για να ενισχύσουν την επιρροή τους στις εξελίξεις.
Τέλος, σύμφωνα με το CNN, τις τελευταίες μέρες, το κινεζικό ναυτικό «προειδοποίησε» ...οκτώ φορές αεροσκάφος επιτήρησης των ΗΠΑ, που πετούσε σε περιοχή πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που το Πεκίνο θεωρεί κομμάτι της δικής του επικράτειας. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αν και ο Αμερικανός πιλότος είπε πως πετά σε διεθνή εναέριο χώρο, το κινεζικό ναυτικό του ζήτησε να αποχωρήσει.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget