ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ Ρωσο-ιρανική αντίδραση στις απαιτήσεις για λύση «χωρίς Ασαντ»

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών
 Ιράν και Ρωσίας για τη Συρία
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισαν χτες απαράδεκτες τις προσπάθειες δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και αραβικών χωρών να προωθήσουν ή να συναινέσουν στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Σύρου ΠροέδρουΜπασάρ Ασαντ από την εξουσία. Αυτό σημείωσαν οι δύο αξιωματούχοι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν το περασμένο 24ωρο στη Μόσχα.
Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία η θέση ορισμένων από τους εταίρους μας, που θεωρούν αναγκαίο να αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι στο τέλος της περιόδου της μετάβασης ο Πρόεδρος (της Συρίας) θα εγκαταλείψει το θώκο του».Επανέλαβε ότι «η μοίρα της Συρίας θα όφειλε να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους, χωρίς εξωτερική ανάμιξη ούτε κανενός είδους προϋπόθεση».
Σε ανάλογο ύφος κυμάνθηκαν οι δηλώσεις του Ιρανού υπουργού, που υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο κάθε πλήγμα στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και την πολιτική ανεξαρτησία» της Συρίας και του Ιράκ, όπως και κάθε εξωτερική επέμβαση.
Δεκάδες νεκροί από επιδρομές σε προάστιο της Δαμασκού
Την Κυριακή, αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας αναφέρθηκε πως έκαναν επιδρομές σε περιοχές του προαστίουΝτούμα της Ανατολικής Γούτας στη Δαμασκό, που ελέγχεται από μισθοφόρους του «Ισλαμικού Στρατού», με στόχο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, την καταστροφή αποθήκης όπλων και πυραύλων αλλά και στρατηγείου των «τρομοκρατών».
Το πρακτορείο δεν ανέφερε εάν κατά τις επιδρομές σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι. Αυτό το έπραξαν διεθνή πρακτορεία, που επικαλούμενα πληροφορίες του αντικυβερνητικού Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετέδωσαν ότι από τις βόμβες συριακών αεροσκαφών σε λαϊκή αγορά της Ντούμα σκοτώθηκαν 96 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.
Παράλληλα, Σύροι αξιωματούχοι κατήγγειλαν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις πως είχαν προηγουμένως εξαπολύσει φονικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων στη Λατάκεια και σε προάστιο του Χαλεπίου.
Ο Σύρος υπουργός Δικαιοσύνης, Νατζίμ Ελ Ντιν Αχμαντ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση δε φοβάται τις κατηγορίες τρίτων σε βάρος της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι διαθέτει σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν τα εγκλήματα (των αντικαθεστωτικών ενόπλων). Ο ίδιος κατήγγειλε την Τουρκίαότι στήνει στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών, που μεταβαίνουν στη Συρία για να σφάξουν τους Σύρους πολίτες και να λεηλατήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες για την επίθεση στη λαϊκή αγορά της Ντούμα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του ΟΗΕ των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Συρία,Στέφεν Ο' Μπράιεν, που ολοκληρώνοντας χτες τριήμερη επίσκεψη στη χώρα, δήλωσε «αποτροπιασμό» για τις επιθέσεις κατά αμάχων και την «παντελή έλλειψη σεβασμού στις ζωές τους».
Απομάκρυνση πυραύλων «Πάτριοτ»
Τέλος, λίγες μέρες αφότου η Γερμανία είχε ανακοινώσει αποχώρηση των πυραύλων «Πάτριοτ» που είχε εγκαταστήσει στην τουρκο-συριακή μεθόριο, χτες και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρση των δύο αμερικανικών συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ», που είχαν αναπτυχθεί στην Τουρκία από τις αρχές του 2013 με εντολή του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί σημείωσαν ότι εάν καταστεί ανάγκη, θα είναι σε θέση να αναπτύξουν ξανά τους πυραύλους στην περιοχή «σε διάστημα μίας εβδομάδας».

Τέλος, χτες, ένας Τούρκος στρατιώτης και τρεις Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχη στην ανατολική Τουρκία.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget