Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με τις ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΦΟΡΙΑ

Νεα μέτρα προστασίας των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών αλλά και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία φέρνει η κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Στην πραγματικότητα, συμπληρώνεται το προϋπάρχον νομοθετικό οπλοστάσιο για την πλήρη άρση της όποιας παρεχόμενης προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι εκβιασμοί απέναντι σε ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά.
Ειδικότερα, οι νέες διατάξεις που αφορούν στην όποια δικαστική προστασία των οφειλετών, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπουν:
Ο όρος «υπερχρεωμένος» θα αφορά εκτός από τα χρέη στις τράπεζες και αυτά προς την εφορία, τους ΟΤΑ αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εισάγεται το κριτήριο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης»με βάση τα ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Να σημειωθεί ότι οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» αποτελούν το «ενδεικτικό εισόδημα», στη βάση του οποίου οι τραπεζίτες και τα δικαστήρια θα ανακαθορίζουν τις δόσεις, με ρυθμίσεις επιμήκυνσης των δανείων κ.ά. Με τα σημερινά δεδομένα, οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», που λαμβάνονται υπόψη για την προστασία από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, γιατριμελή λαϊκά νοικοκυριά διαμορφώνονται μόλις στα 1.126 ευρώ το μήνα και για τα 4μελή νοικοκυριά στα 1.347 ευρώ το μήνα.
Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή προσδιορίζεται στο 10% της οφειλής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πριν από την υποβολή της αίτησης. Μάλιστα, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα κάθε είδους πρόστιμα και οι κάθε είδους προσαυξήσεις. Επιπλέον, προβλέπεται η εξαίρεση από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος πριν από την υποβολή της αίτησης για δικαστική προστασία.
Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη καταβολή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40 ευρώ το μήνα.
Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από τρεις δόσεις, προβλέπεται η δυνατότητα αποβολής του οφειλέτη από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» και μαζί με αυτή η ανάκληση της παρεχόμενης προστασίας, μετά από νέα δικαστική απόφαση. Σε αυτό το πλαίσιο, ενεργοποιείται εκ νέου η δυνατότητα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.
Τα ποσά που προκύπτουν μετά την αφαίρεση των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης», διανέμονται «συμμέτρως στους πιστωτές».
Παράλληλα, επιταχύνονται οι δικαστικές διαδικασίες, καθώς συστήνονται επιπλέον Ειρηνοδικεία και προσλαμβάνονται επιπλέον 54 ειρηνοδίκες για την εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Προχωρούν η ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους, που θα το επικουρεί, και η θέσπιση κατοχυρωμένου επαγγέλματος συνδίκων πτώχευσης.
Απροκάλυπτος εμπαιγμός
Απόλυτα χαρακτηριστικές είναι οι νέες ειδικές διατάξεις που ισχύουν για την «προστασία» λαϊκών οικογενειών (όπως ανέργων και άλλων) που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους.
Γι' αυτές τις κατηγορίες, κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής απαλλαγής καταρχήν για 18 μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι οφειλέτες υποχρεώνονται να ενημερώνουν ανά τρίμηνο τις δικαστικές αρχές για τυχόν μεταβολές των εισοδημάτων τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δικαστική προστασία παρέχεται εφόσον ο οφειλέτης συγκεντρώνει σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-- Το σύνολο των οφειλών (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ) να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και των τόκων καθυστέρησης.
-- Τα κάθε είδους εισοδήματα του οφειλέτη να είναι μηδενικά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πριν από τη μέρα επικύρωσης της δικαστικής απόφασης.
-- Δεν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και δεν έχει προχωρήσει σε διάθεση ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης προς τα αρμόδια δικαστήρια.
-- Οι καταθέσεις στις τράπεζες να μην ξεπερνούν το ποσό των1.000 ευρώ.
-- «Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές». Δηλαδή, η ρύθμιση δεν αφορά καταρχήν στα στεγαστικά ή και άλλα δάνεια τα οποία οι τράπεζες έχουν διασφαλίσει με υποθήκες.
Τι ακολουθεί
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και τα παρακάτω νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα προστεθούν σε αυτά των προηγούμενων μνημονίων:
-- Ενσωμάτωση και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
-- Πετρέλαιο θέρμανσης: «Κούρεμα» στο μισό από το φετινό χειμώνα του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας.
-- Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2016 και βέβαια για τα επόμενα χρόνια. Στο μνημόνιο ορίζεται ότι «ενόψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ». Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν «τρέξει» και διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.
-- Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017. Πλήρης κατάργηση σε δύο φάσεις του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο με αύξηση από 66 ευρώ στα200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα330 ευρώ από την 1/10/2016.

-- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%).

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget