Παζάρια σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Παρίσι

Σε πολλά «μέτωπα» συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εταίρους της, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων.
Το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός ΕξωτερικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Η κυβέρνηση προσδοκά να αυξήσει η ΕΚΤ το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα για την αγορά εντόκων γραμματίων και να διασφαλίσει ότι δεν θα μπουν εμπόδια στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συναντάται στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί
Απειλεί με αποχώρηση το ΔΝΤ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών και για το πώς θα προχωρήσουν οι προτεραιότητες πολιτικής».
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το ΔΝΤ απειλεί την Ευρωζώνη με απόσυρση από το ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης», εάν οι Ευρωπαίοι δεν διαγράψουν «εδώ και τώρα» μεγάλο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους. Η προειδοποίηση αυτή φέρεται να διατυπώθηκε από τον Πόουλ Τόμσεν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Το ΔΝΤ απειλεί να μην καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από την δόση των 7,2 δισ. ευρώ, εάν δεν υπάρξει σημαντική μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, θεωρώντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πλέον μετατραπεί σε ελλείμματα. Το δημοσίευμα αναφέρει πως με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές, το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα 1,5%, ενώ με βάση το πρόγραμμα θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.
Με βάση το καταστατικό του, το ΔΝΤ μετέχει σε προγράμματα «διάσωσης» υπό την προϋπόθεση ότι το κρατικό χρέος θα είναι «βιώσιμο». Σε κάθε περίπτωση η απογείωση των ελλειμμάτων μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και αύξηση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν σε περίπτωση που υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση.
Ο λαός θα πληρώσει τη συμφωνία
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να επιτευχθεί μια «συνολική» συμφωνία που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους μέχρι το 2016, αντί για μια «ενδιάμεση» συμφωνία για την τρέχουσα δόση.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει σε πρώτο πλάνο τα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει μια νέα δανειακή σύμβαση, εκτός από τα μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης.
Πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε άγνοια για τη νέα πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για «συμφωνία - πακέτο».
Δηλώσεις Γιούνκερ περί Grexit
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βέλγιο, δήλωσε ότι «το Grexit δεν αποτελεί επιλογή». Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔΑντώνης Σαμαράς.
«Η Ελλάδα έκανε λάθη στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τις σωστές κινήσεις και αυτοί που αμφισβητούσαν αυτές τις κινήσεις κέρδισαν τις εκλογές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις», φέρεται να είπε ο Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνίδας φοιτήτριας. 
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνσή μας και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτά τα βήματα», πρόσθεσε.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget