Με επαχθείς όρους η περίθαλψη των ανασφάλιστων

Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση παρουσίασαν χτες υπουργοί της κυβέρνησης
Σε επαχθέστερους και απ' τους ισχύοντες περιορισμούς για τους ασφαλισμένους οδηγεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, που έδωσε με τυμπανοκρουσίες για δημόσια διαβούλευση η συγκυβέρνηση.
Η ΚΥΑ προβλέπει την έκδοση Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) με ισχύ ενός έτους. Στην περίπτωση που αλλάξει η ασφαλιστική κατάσταση, θα πρέπει ο δικαιούχος να το δηλώσει αμέσως και να επιστραφεί το ΒΥΑ. Στο σχέδιο της ΚΥΑ αναφέρονται 19 κατηγορίες δικαιούχων, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Για το θέμα αυτό, έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου πέντε υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί (Π. Κουρουμπλής, Γ. Κατρούγκαλος, Α. Ξανθός, Δ. Στρατούλης και Θ. Φωτίου). Η συνέντευξη Τύπου πήρε και τη μορφή φιέστας με αυτά που προσπάθησαν επικοινωνιακά να πλασάρουν τα στελέχη της συγκυβέρνησης.
Πάντως, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν αυτό που συμπυκνώθηκε στα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Α. Ξανθού: Οτι δηλαδή οι ανασφάλιστοι εξομοιώνονται εν μέρει με τους ασφαλισμένους, οι οποίοι τείνουν και αυτοί να γίνουν λειτουργικά ανασφάλιστοι. Δηλαδή, καίτοι ασφαλισμένοι, υποχρεώνονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους δυσβάσταχτα ποσά, που σε ορισμένες περιπτώσεις τους αποτρέπουν απ' την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ξανθός εξήγησε ότι όσοι θα πάρουν το ΒΥΑ θα μπορούν να έχουν δωρεάν παροχές μόνο εφόσον επιλέξουν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές Υγείας. Αν δηλαδή χρειαστούν μια χειρουργική επέμβαση ή μια διαγνωστική εξέταση (π.χ. μαγνητική τομογραφία) θα πρέπει να στοιβαχτούν στις πολύμηνες αναμονές.
Κι αν η κατάσταση είναι επείγουσα και ο ανασφάλιστος αναγκαστεί, λόγω των πολύμηνων αναμονών, να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα πληρώσει εξ ολοκλήρου τη νοσηλεία ή τις διαγνωστικές πράξεις. Μ' άλλα λόγια, δεν θα πληρώσει 30% συμμετοχή για τη νοσηλεία ή 15% για τις διαγνωστικές πράξεις, όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, όταν καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η ΚΥΑ θα υπογραφεί απ' τους συναρμόδιους υπουργούς μέχρι το τέλος του Μάη. Αγνωστο είναι πότε θα μπορέσουν να εκδοθούν τα ΒΥΑ 2,5 εκ. ανασφάλιστων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget