Τα βασικά καθήκοντα του κλάδου από την Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, συνόψισε η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ στη σημερινή της συνεδρίαση.
Παράλληλα, έθεσε τα βασικά καθήκοντα των σωματείων που συσπειρώνονται στις γραμμές της, μπροστά στη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς οι προβλέψεις των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη μεταφράζονται σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εντατικοποίηση και απληρωσιά για τους εργαζόμενους.
Τόσο στην εισήγηση που έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, όσο και στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, αναδείχθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων και η πείρα από τη δράση των συνδικάτων.
Όπως τονίστηκε, η επίθεση που γνώρισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου στους μισθούς και τις εργασιακές τους σχέσεις ξεδιπλώθηκε παράλληλα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων και των κερδών των τουριστικών επιχειρήσεων. Η αυταπάτη ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα σημάνει δουλειά για όλους διαψεύδεται, καθώς χιλιάδες άνεργοι μετατρέπονται σε τζάμπα εργαζόμενους μέσα από τα προγράμματα voucher, γενικεύεται η μαθητεία, η εκμετάλλευση νέων εργαζομένων στο όνομα της πρακτικής άσκησης.
Εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό σε όλη τη χώρα έχουν μείνει και φέτος χωρίς επίδομα ανεργίας από το Γενάρη. Γενικευμένη είναι και η απληρωσιά, με δεδουλευμένα από την περσινή σεζόν να οφείλονται ακόμα. Οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στη μάχη που δίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους, για την επαναπρόσληψη των εποχικών, για να μπει φρένο στις ατομικές συμβάσεις.
Η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση, που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας κατ' απαίτηση των ξενοδόχων, προβλέπει 10ωρη δουλειά όταν η πληρότητα φτάνει το 75%, δηλαδή όλο το καλοκαίρι, και διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση σε αρκετές περιοχές δεν έχει εφαρμοστεί, κάτω από την αντίδραση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς προστίθεται η αξίωση του ΣΕΤΕ για κατάργηση του ρεπό κατά τη θερινή περίοδο, που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε τέσσερις μήνες ασταμάτητης δουλειάς, πριν τους στείλει στην ανεργία για την υπόλοιπη χρονιά και μάλιστα με κομμένο το επίδομα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget