Αλ. Τσίπρας: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει γρήγορα η συμφωνία


Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συζήτηση που έγινε στο Νταβός, ζητώντας παράλληλα οι αντιθέσεις μεταξύ των «θεσμών» να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι αρχικά οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλά ήταν υπέρ η Γερμανίδα καγκελάριος και «είχε δίκιο»

«Πάντα έτσι συμβαίνει. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων έχουν πάντα δίκιο ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ποτέ ή σχεδόν ποτέ», είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι αν ζητούσε από το Γερμανικό κοινοβούλιο να αλλάξει η απόφαση θα ήταν σαν να μπαίνει «σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη, κρατώντας αναμμένο κερί».

«Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνουμε τους δυναμίτες και τότε να ανάψουμε το κερί» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, αν και το συγκεκριμένο ευφυολόγημα δεν μπόρεσε να κρύψει την απόλυτη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η συγκυβέρνηση παρά τις αρχικές της ενστάσεις αποδέχθηκε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες ζήτησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και «εμείς το αποδεχθήκαμε για να υπάρξει συμφωνία, και τώρα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα και ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας». Παράλληλα ευχήθηκε η συνύπαρξη τριών διαφορετικών «θεσμών» και οι διαφωνίες τους, να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λιγότερο περιοριστικής, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναθερμανθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. «Η Ελλάδα χρειάζεται, λοιπόν, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις» τόνισε, προβάλλοντας μια εξίσου αντιλαϊκή εκδοχή, αφού οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα, ενώ το ζεστό χρήμα που θα κατευθυνθεί στο κεφάλαιο θα το πληρώσει ο λαός με νέα μέτρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. «Μπορούμε απλά να πούμε, ''είναι η εφαρμογή ηλίθιε''» είπε.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στο προσφυγικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση που αποτελούν όμως «σταγόνα στον Ωκεανό» των προσφυγικών κυμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget