Σ. Βαρδαλής: Να σταματήσει ο εργασιακός μεσαίωνας στους εργολάβους καθαριότητας (VIDEO)



Τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας των νοσοκομείων ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Το τελευταίο διάστημα, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταφεύγουν σε δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις για την καθαριότητα. Η εταιρεία που είχε μέχρι τώρα τις εργολαβίες, αποχωρεί από αυτούς τους ολιγόμηνους διαγωνισμούς και στη θέση της έρχεται άλλη εταιρεία. Ο προηγούμενος εργολάβος εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση για να μην τους δώσει αποζημίωση, ενώ ο καινούργιος εργολάβος τους εξαναγκάζει να υπογράψουν νέες συμβάσεις χωρίς κανένα δικαίωμα.

Ο Σάκης Βαρδαλής ζήτησε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι όταν αποχωρεί ένας εργολάβος και τον διαδέχεται άλλος, θα μεταβιβάζεται και η εργασιακή σχέση με όλα τα αποκτημένα δικαιώματα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι όπου παραβιάζονται από τους εργολάβους και πρότεινε να γίνει μια τριμερής συνάντηση στο υπουργείο. Επίσης προέτρεψε τους εργαζόμενους των εργολαβιών να αξιοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), φτάνοντας στο σημείο να αναφέρει ότι έτσι «καταργείται η εκμετάλλευση».

H δευτερολογία του Σ. Βαρδαλή


«Με αυτά που λέτε, την τήρηση των νόμων που ήδη υπάρχουν, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί», απάντησε στον υπουργό ο Σάκης Βαρδαλής. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί ακολουθεί την πολιτική της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών.

Ειδικά για τις ΚΟΙΝΣΕΠ υπενθύμισε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να μειώσει το κόστος στην Υγεία. Επομένως, θα δίνει συγκεκριμένα χρήματα και θα «φυτοζωούν» αυτές οι συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώ οι εργολάβοι θα έχουν τη δυνατότητα να «χτυπάνε» τους διαγωνισμούς προσφέροντας χαμηλότερες τιμές.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget