Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε θέσεις των Χούτι στο Άντεν

Η αεροπορία και το ναυτικό τού υπό τη Σαουδική Αραβία αραβικού συνασπισμού, βομβάρδισε νωρίς σήμερα το πρωί θέσεις των σιιτών Χούτι στο Άντεν, έπειτα από μια νύχτα επιδρομών εναντίον πολλών ακόμη στόχων, κυρίως στην πρωτεύουσα Σαναά.
Στο Άντεν οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν σε κτιριακό συγκρότημα της επαρχιακής διοίκησης στο Νταρ Σαάντ, που έχουν καταλάβει οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι στη βόρεια πλευρά της πόλης, και υπάρχουν «πολλοί νεκροί και τραυματίες στις τάξεις των Χούτι», δήλωσε αξιωματικός πιστός στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.
Το αρχηγείο της 5ης Ταξιαρχίας, πιστής στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, συμμάχου των Χούτι, αποτέλεσε στόχο βομβαρδισμών στο βόρειο Άντεν, όπως και το διεθνές αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης. Οι «Λαϊκές Επιτροπές», οι δυνάμεις που συνεπικουρούν τον πιστό στον Χάντι στρατό, κρατούν αιχμαλώτους 26 Χούτι από τις μάχες στο Άντεν, δήλωσε ένας διοικητής τους.
Δεκάδες νεκροί από επίθεση σε γαλακτοκομείο
Στη Χοντέιντα τουλάχιστον 37 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν, όταν το γαλακτοκομείο στο λιμάνι αυτό της δυτικής Υεμένης βομβαρδίστηκε τη νύχτα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Χασάν Αχμεντ αλ-Χάι. Οι ακριβείς συνθήκες του βομβαρδισμού παραμένουν άγνωστες. Ορισμένες μαρτυρίες αναφέρουν ότι στρατιώτες πιστοί στον Σάλεχ, απαντώντας σε αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού, έπληξαν με οβίδες το γαλακτοκομείο. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το γαλακτοκομείο επλήγη από πύραυλο του συνασπισμού.
Έξι ακόμη πολίτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι Μάιντι στη βορειοδυτική επαρχία Χάτζα. Ο συνασπισμός βομβάρδισε επίσης στρατόπεδα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, πιστής στον Σάλεχ, στα περίχωρα της Σαναά και στην περιοχή Ιμπ στην κεντρική χώρα.
Αρκετές θέσεις των Χούτι βομβαρδίστηκαν επίσης στις επαρχίες Χάτζα και Σαάντα, προπύργια της σιιτικής πολιτοφυλακής στον βορρά.
Αλληλοκατηγορούνται Σ. Αραβία και Ιράν
Την ίδια ώρα η Ισλαμική Δημοκρατία και η Σαουδική Αραβία επιρρίπτουν η μεν στη δε, την ευθύνη για τον πόλεμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, μίλησε με πολύ σκληρά λόγια κατά των σιιτών Χούτι, του Σάλεχ και του Ιράν, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη σύγκρουση. «Οι σιίτες πολιτοφύλακες και ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ προσπάθησαν, με τη στήριξη του Ιράν, να αποσταθεροποιήσουν την Υεμένη. Εμείς δεν πάμε σε πόλεμο, αλλά όταν χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, είμαστε έτοιμοι».
Το Ιράν προειδοποίησε ότι η επιχείρηση στην Υεμένη μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. «Η φωτιά του πολέμου» θα σύρει «όλη την περιοχή να παίξει με τη φωτιά», δήλωσε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προσθέτοντας ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget