Euroworking Group: Να επιταχυνθεί η συζήτηση για τη συμφωνημένη λίστα αντιλαϊκών μέτρων

Χωρίς απόφαση και με την προτροπή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον καθορισμό και την κατάθεση της συμφωνημένης λίστας μέτρων ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για την Ελλάδα.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα μεταξύ των δανειστών και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ αξιωματούχος της Ευρωζώνης έλεγε πως «υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει και σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων».
Ερωτηματικό παραμένει το αν και πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, αν και δεν αποκλείεται να συνεδριάσει τη Μεγάλη Εβδομάδα, αν σημειωθεί πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια. Ορισμένοι υπουργοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για συμφωνία πριν το Πάσχα, με χαρακτηριστική τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη πως «η συμφωνία θα κλείσει την εβδομάδα του Πάσχα», με στόχο να υπάρξει ροή χρημάτων προς τα δημόσια ταμεία για να αποπληρωθούν δόσεις προς το ΔΝΤ.
Η λίστα των αντιλαϊκών μέτρων
Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 6 δισ. ευρώ για το 2015 και μάλιστα σε συνδυασμό με πρωτογενή πλεονάσματα πάνω και από τους στόχους του τρέχοντος μνημονίου προβλέπει η νέα διευρυμένη λίστα με τις αναδιαρθρώσεις και τις μεταρρυθμίσεις που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς αξιολόγηση. Η συγκυβέρνηση εντοπίζει και ομολογεί και νέα χρηματοδοτικά κενά, που φτάνουν στα 19 δισ. ευρώ για το 2015. Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο ή όπως αλλιώς και αν βαφτίσουν την νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει στο Β' εξάμηνο του έτους.
Το σχέδιο της συγκυβέρνησης συζητήθηκε στη τηλεδιάσκεψη Ομάδας Εργασίας του Γιούρογρουπ. Σύμφωνα με την λίστα της συγκυβέρνησης:
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3,9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο.
Το σύνολο των μέτρων, χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις που υπολογίζονται 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ, φτάνει μέχρι 6,7 δισ. ευρώ.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 μετά τη λήψη των μέτρων υπολογίζονται σε 19 δισ. ευρώ.
Ο εκτιμώμενος ρυθμός της καπιταλιστικής ανάκαμψης για το 2015 περιορίζεται σε 1,4% (από 2,8%)
Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στις λίστες που «διέρρευσαν» υποκρύπτονται νέοι αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια, όπως στο ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους κατανάλωσης, η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για μισθωτούς-συνταξιούχους κ.ά
Από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέχρι 1,5 δισ. Από «πρωτοβουλίες ενίσχυσης εσόδων»414 - 450 εκατ. Από τους ελέγχους στα εμβάσματα του εξωτερικού 725 - 875 εκατ. Από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά 250 - 400 εκατ. Από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ 350 - 420 εκατ. Από το σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις λιανικής 270 - 600 εκατ. Από τον ηλεκτρονικό τζόγο 125 - 175 εκατ. Από τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού 225 - 235 εκατ. Από τις άδειες τηλεοπτικές άδειες350 - 380 εκατ. Από τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων 50 - 70 εκατ. Από την επιβολή ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών 200 - 210 εκατ. Από «Καταπολέμηση φοροδιαφυγής» ελεύθερων επαγγελματιών 20 -30 εκατ. Από τον φόρο πολυτελείας έως 20 εκατ. Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων 10 εκατ. Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία300 εκατ. Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων 150 - 300 εκατ. 
Ιδιωτικοποιήσεις
Για τις ιδιωτικοποιήσεις η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει όλες τις συμφωνίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς και να εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,5 δισ. ευρώ για το 2015. ΕΕ και ΔΝΤ ΕΕ επιμένουν για έσοδα 22,3 δισ. έως το 2020, στόχο τον οποίο η συγκυβέρνηση χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό, λόγω του «μειωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος»...
Για εργασιακά - ασφαλιστικό
Σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση προτείνει «οκτώ ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες» που περιλαμβάνουν «την καθιέρωση των ελάχιστων όρων εργασίας μέσα από την ΕΓΣΣΕ και την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΜΕΔ». Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, γίνεται λόγος για «εξίσωση του εργατικού και υπαλληλικού μισθού», για «κατάργηση των διακρίσεων με βάση την ηλικία» και για «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους». Πουθενά δεν αναφέρεται η επαναφορά στα 751 ευρώ.
Στα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρεται η ρύθμιση που έχει ήδη γίνει για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, η επέκταση του νόμου για την ασφαλιστική κάλυψη όσων έχουν λίγα ένσημα και η απονομή της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Για τον υπολογισμό των συντάξεων, προτείνεται η αναθεώρηση του σημερινού συστήματος«σε συνάρτηση με τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό σύστημα», που παραμένει ανοιχτό το τι θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα. Προβλέπεται επίσης «αναστολή» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία για το 2015 και στη συνέχεια «αναθεώρηση» του συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις, με τα ίδια αόριστα κριτήρια. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «θα σεβαστεί τα θεμελιωμένα δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα πάρει μέτρα για την εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που υποσκάπτουν το συνταξιοδοτικό σύστημα». Προτείνεται ακόμα αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ, ενώ θα διατηρηθούν τα ίδια κριτήρια με το 2014 για την παροχή του ΕΚΑΣ. 
Για την αύξηση της ρευστότητας στα ταμεία προτείνεται η «αξιοποίηση των αδρανών περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας)», που βάζει σε νέους «επενδυτικούς» κινδύνους την περιουσία των ταμείων, ενώ προβλέπεται να αναθεωρηθεί και το υπάρχον καθεστώς για τις «εθελούσιες εξόδους», με το αιτιολογικό ότι επιβαρύνουν τα ταμεία.
Αντιφατικές δηλώσεις για την αποπληρωμή του ΔΝΤ
Πάντως στη συγκυβέρνηση εμφανίστηκε διχογνωμία σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε στο «Spiegel» πως «αν δεν εκταμιευθεί η δόση έως τις 9 Απριλίου, θα προτιμήσουμε να πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους να συμφωνήσουν και να κατανοήσουν γιατί δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έσπευσε να δηλώσει αμέσως μετά πως «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».
Επίσης ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ότι «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα».
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ανέφερε «πώς είναι όμως δυνατόν ο κ. Βούτσης να έχει εκφραστεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε διεθνές περιοδικό χωρίς συνεννόηση με τον πρωθυπουργό; Μήπως η επανόρθωση δεν αφορά τον κ. Βούτση, αλλά τις αντιφατικές και ακαταστάλακτες απόψεις του ίδιου του κ. Τσίπρα σε μείζονα θέματα;».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget