Επικοινωνιακό παιχνίδι κυβέρνησης - δανειστών με τις αντιλαϊκές προτάσεις τους

Σε επικοινωνιακό παιχνίδι καταφεύγουν η κυβέρνηση και οι δανειστές με αφορμή το χρόνο και το περιεχόμενο των αντιλαϊκών προτάσεων που κατέθεσαν οι δύο πλευρές.
Το γαϊτανάκι άρχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δημοσιοποίησε την τελευταία πρόταση των δανειστών με τον ισχυρισμό πως περιείχε προβλέψεις για τη χρηματοδότηση και το χρέος.
Στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως «οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχίζονταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Δεν εστάλη το κείμενο λέει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση με non paper αναφέρει ότι δεν έλαβε το σχετικό κείμενο και πως εξηγούσε πώς και γιατί η μόνη διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Συγκεκριμένα το non paper αναφέρει πως «στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση-  η μόνη διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν το συντελεστή;
Την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο». Προσθέτει πως «αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς».
Και δεύτερο non paper
Αργότερα το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση επανήλθε με δεύτερο non paper και αναφέρει πως πέραν του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, υπάρχουν «και στα δύο κείμενα, το σημερινό και αυτό της 25ης Ιουνίου, που εδόθη ως τελεσίγραφο» κι άλλα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως μεταξύ άλλων: Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση, να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά, να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κλπ.  

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget