Αλ. Τσίπρας: Προσπαθεί να ντύσει με φιλολαϊκό μανδύα τα διάφορα σχέδια χρεοκοπίας του λαού

Στην παραδοχή ότι έδωσε εντολή στον Γ. Βαρουφάκη να επεξεργαστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο σε κάθε περίπτωση κινούνταν στη ρότα του καπιταλιστικού «μονόδρομου», προχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΦ. Γεννηματά σχετικά με το «plan B».
«Σχέδιο εξόδου από το ευρώ δεν είχαμε και δεν έχουμε, σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης ασφαλώς και είχαμε», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό το σχέδιο αφορούσε το ενδεχόμενο να υπάρξει «αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις. «Αν οι εταίροι είχαν έτοιμο ένα σχέδιο Grexit και το δήλωναν ευθαρσώς, εμείς ως κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχαμε ετοιμάσει την άμυνά μας στο ενδεχόμενο που ενεργοποιούνταν αυτή η απειλή;», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα σενάρια που αποτυπώνουν τους οξυμένους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς ακόμη και για την ίδια την πορεία της Ευρωζώνης. 
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ταυτίσει αυτό το σχέδιο με την προστασία των λαϊκών συμφερόντων, τη στιγμή που μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν να διασφαλίσει τη ρευστότητα του αστικού κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, τόσο το «σχέδιο Α» όσο και το «Β» προϋποθέτει την εφαρμογή πολύ σκληρών μέτρων για το λαό.
Ο καλύτερος διαπραγματευτής για το κεφάλαιο
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και της Φ. Γεννηματά για το ποια κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, η συζήτηση αυτή δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα αφού οι διαπραγματεύσεις γίνονται για λογαριασμό της αστικής τάξης.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο μιας «σκληρής» διαπραγμάτευσης, χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» την προσπάθεια ποινικοποίησης αυτού του σχεδίου και εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ ότι έκανε τα μνημόνια ιδεολογία του. Στην προσπάθειά του να εμφανίσει διαφορετικό το δικό του μνημόνιο από τα προηγούμενα μνημόνια, επανέλαβε το φαιδρό επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία των μέτρων. Ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις περί ισοδύναμων και βελτιωτικών κινήσεων, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα «θα τα εφαρμόσουμε γιατί είμαστε εξαναγκασμένοι, αλλά ταυτόχρονα θα παλεύουμε για τη βελτίωσή τους».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα για παρέμβαση στους κωδικούς των φορολογουμένων, ανέφερε ότι ήταν ένα σχέδιο που αφορά το συμψηφισμό των οφειλών των πολιτών και μειώνει τη γραφειοκρατία. Στον Γ. Βαρουφάκη παρείχε πολιτική κάλυψη, λέγοντας ότι μπορεί να έκανε και λάθη, αλλά «δεν ήταν λαμόγιο» και «δεν σχεδίαζε να πετάξει τη χώρα στα βράχια». Επίσης κατηγόρησε τους προηγούμενους υπουργούς, όπως τον Γκ. Χαρδούβελη και τον Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά και το στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, για την εμπλοκή τους σε σκάνδαλα.
Η Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έφερε το Grexit στην αυλή μας», γεγονός που, όπως είπε, «εξηγεί την παρελκυστική της τακτική» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει ένα «εθνικό μέτωπο» και να αξιοποιήσει την πλειοψηφία που έχει δημιουργηθεί στη Βουλή.
Με πυξίδα την πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη σχετικά με το Μεταναστευτικό.
Στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι το πρόβλημα για να επιλυθεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας ότι και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τους μετανάστες με όρους καταστολής και ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να καυχηθεί ότι χάρη στην παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, η Σύνοδος Κορυφής έλαβε μέτρα για το Μεταναστευτικό, αποσιωπώντας ότι τα μέτρα αυτά προβλέπουν ένταση της καταστολής μέχρι και στρατιωτικές επεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε επιμελώς να θίξει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Δουβλίνο που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή για τους μετανάστες. 
Την ανυπαρξία χώρων φιλοξενίας των μεταναστών την απέδωσε στην έλλειψη χρηματοδότησης και στην ελλιπή προετοιμασία της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν κονδύλια από προγράμματα της ΕΕ. 
Ο Αλ.Τσίπρας δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες, ίσως και ώρες θα βρεθεί ένας χώρος για να μεταφερθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως. Επίσης ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν ανοιχτές υποδομές για την υποδοχή των μεταναστών, με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. 
Ο Ν. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την «αλλεργία» που είχε στα κέντρα κράτησης μεταναστών άδειασε την Αμυγδαλέζα και γέμισε με μετανάστες το Πεδίον του Άρεως.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget