ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Στην ημερήσια διάταξη αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια

Νέας κοπής διογκωμένα αντικειμενικά κριτήρια, μέσω των οποίων σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, ακόμη και οι άνεργοι), φέρνει η ομοβροντία με τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.
Οι «αλλαγές» στα τεκμήρια θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβρη φέτος, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα «επανεξετάσει τη λειτουργία της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας», όπως βαφτίζουν τα γνωστά αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία όχι μόνο διατηρούνται, αλλά και θα αυξηθούν, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και τα παρακάτω νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά των προηγούμενων μνημονίων:
Κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.
Ενσωμάτωση και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Αύξηση στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας (κατοικίες, αυτοκίνητα, κ.ά.). Με βάση το σημερινό καθεστώς, υπολογίζεται ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους. Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, υπολογίζεται σήμερα τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81 - 120 τ.μ.
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2016 και για τα επόμενα χρόνια. Στο μνημόνιο ορίζεται ότι «ενόψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ».
Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από 11% στο 15% και ο υψηλός από 33% σε 35%).
«Κούρεμα» στο μισό από το 2016 της δαπάνης για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.
Κοστολογημένο σχέδιο για την πλήρη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος. Προϊδεάζοντας για την εξέλιξη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, σε χτεσινές δηλώσεις του, συνέδεσε τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι) με τις πληρωμές για αγορές που διενεργούνται μέσω τραπεζικών καρτών! «Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να χρησιμοποιεί τις κάρτες και πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιούμε όλο αυτό το σύστημα και για την επιχείρηση και για τον πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατάρτιση και δημοσιοποίηση λίστας οφειλετών. Οσοι, δηλαδή, χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται.
Ιδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων με αυτόνομο προϋπολογισμό.
Ελεγχοι στην έδρα, τις εγκαταστάσεις, ακόμη και στα σπίτια των φορολογουμένων.
Το Δεκέμβρη του 2016 καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος, στα 150 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο για όσους ιδιοκτήτες ΙΧ έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία διενέργειας περιοδικού Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ). Το μέτρο προβλέπεται στον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο και θα εφαρμόζεται ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ (από 14 Σεπτέμβρη).

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget