Ερώτηση του ΚΚΕ για την προκλητική στάση της Τουρκίας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Λιάνα Κανέλλη καιΘανάσης Παφίλης, για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αναλυτικά, στην Ερώτηση με τίτλο «Αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία», τονίζουν:
«Το τελευταίο διάστημα η "σύμμαχος" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την περιοχή στις ελληνικές βραχονησίδες ΧΤΑΠΟΔΙΑ και ΜΠΕΛΑΜΠΙΟΥΣ, σε τουρκική επικράτεια και κατοχή. Προς τούτο εξέδωσε την αγγελία (ΝΟΤΑΜ Α0126) με την οποία θα εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, καθημερινά εκτός από Σαββατοκύριακα, στην περιοχή μεταξύ Νάξου, Αμοργού και Ικαρίας.
Η περιοχή αυτή επικαλύπτει εθνική κυριαρχία στις βραχονησίδες ΧΤΑΠΟΔΙΑ και ΜΠΕΛΑΜΠΙΟΥΣ. Επίσης, δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα και εναέριος χώρος για είσοδο των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, διότι αυτή είναι περίκλειστη από ελληνική κυριαρχία, που καθιστά την προσπέλαση στην περιοχή αδύνατη, χωρίς να παραβιάζονται τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πολιτικά και στρατιωτικά, η Τουρκία καταλαμβάνει για έναν τουλάχιστον χρόνο ελληνική κυριαρχία, με την περιοχή της άσκησης αυτής.
Αντίστοιχα και σε αυτά τα πλαίσια, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αμφισβήτησε ανοιχτά την ελληνική εθνική κυριαρχία πάνω σε πλήθος ελληνικών νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές, και άλλων γύρω από την Κρήτη. Εξάλλου, είναι καθημερινές οιπολύμορφες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από τούρκικα αεροσκάφη και πλοία».
Παραπέρα οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «Ολη αυτή η επιθετικότητα και οι προκλήσεις που πληθαίνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα, γίνονται μέσα στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής συμμαχίαςτης χώρας μας με την Τουρκία. Είναι φανερό ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ η τουρκική αστική τάξη αποθρασύνεται και αμφισβητεί ανοιχτά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, την ΑΟΖ, τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, επιμένει στη διχοτόμηση του Αιγαίου, στις γκρίζες ζώνες. Αντίστοιχα, η ΕΕ εκτιμά πως η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στην υλοποίηση των κριτηρίων της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν, για μια ακόμα φορά, ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας και τους άλλους λαούς», σημειώνουν, τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τους υπουργούς«πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τα παραπάνω ζητήματα».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget