ΓΑΛΛΙΑ - ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Στο «φουλ οι μηχανές» της αναμόρφωσης

Διευρύνεται η συζήτηση για την αλλαγή του αστικού πολιτικού χάρτη

«Δουλειά» για λογαριασμό του γαλλικού κεφαλαίου έχουν πιάσει τα αστικά επιτελεία στη Γαλλία, όπως αποτυπώνεται καθαρά στο σκηνικό που διαμορφώνεται και μετά τις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές.
Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Ολάντ καιΜανουέλ Βαλς αντίστοιχα, διαμήνυσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα προχωρήσουν αταλάντευτα μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πλουτοκρατία. Την ίδια στιγμή πάντως, εντείνονται διεργασίες στο εσωτερικό όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των «εναλλακτικών» που αναζητούν τα γαλλικά μονοπώλια ώστε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών τους. Ο αστικός Τύπος φιλοξενεί αναλύσεις με τίτλους του τύπου «η Γαλλία είναι ανίκανη να δημιουργήσει μια καινοτόμα πολιτική δύναμη», όπου επιχειρείται να ενισχυθούν οι λαϊκές αυταπάτες που δημιουργούν δυνάμεις όπως οι «Ποδέμος» στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Ενδεικτική είναι η συνέντευξη που έδωσε στην οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ, ένας από τους υπουργούς που πέρσι Αύγουστο στάθηκε αφορμή για ανασχηματισμό και έκανε κριτική στην κυβέρνηση με το ιδεολόγημα ότι η πολιτική της «επιβάλλεται από τη γερμανική κυβέρνηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοντεμπούργκ πρόσφατα ανέλαβε κεντρικό στέλεχος στη γαλλική επιπλοποιία «Λ' Αμπιτά». Μάλιστα, την είδηση της ανέλιξής του στη συγκεκριμένη θέση συνόδευαν δηλώσεις διαφόρων επιχειρηματιών που θύμιζαν πόσο ο Μποντεμπούργκ ήταν πάντα υπέρ του «made in France», δηλαδή υποστήριζε τη στήριξη των Γάλλων επιχειρηματιών έναντι ανταγωνιστών τους.
Κατά του δογματισμού των Βρυξελλών
«Παντού εμφανίζονται συμμαχίες που δημιουργούνται από νέους (πολιτικούς) σχηματισμούς που επικαλούνται εναλλακτικούς προσανατολισμούς... Ο Φρανσουά Ολάντ το 2012 (σ.σ. όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές) θα μπορούσε να ηγηθεί αυτού του ρεύματος, αντί για αυτό, ακολουθούν μια πολιτική που πνίγει την οικονομία και αναλαμβάνει την ευθύνη για την αύξηση της ανεργίας» τονίζει ο Μοντεμπούργκ, συμπληρώνοντας ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθεί την πορεία του ελληνικού ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ότι η κριτική που ασκεί συνδέεται με αστικά συμφέροντα, υποστηρίζει ότι «αυτή η οικονομική πολιτική είναι πολιτική του δογματισμού των Βρυξελλών και της γερμανικής δεξιάς -δε λέω γενικά της Γερμανίας- και είναι ένας δογματισμός που οδηγεί σε πείσμα», ενώ προσθέτει: «Πάντα ήμουν υπέρ της πολιτικής αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών. Αλλά σήμερα, οι ίδιοι οι επικεφαλής των εταιρειών παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει ζήτηση. Εξάλλου πάντα πρότεινα τον κανόνα των τριών τρίτων: Ενα τρίτο για δημοσιονομικές προσπάθειες για μείωση του χρέους, ένα τρίτο για στήριξη της προσφοράς και ένα τρίτο για τη ζήτηση. Είναι μια ισορροπημένη θέση που θα κάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το δογματισμό της». «Υπάρχει ο κίνδυνος ότι το ευρώ και η ευρωπαϊκή οικοδόμηση θα υποκύψουν στην απελπισία και το θυμό των ευρωπαϊκών λαών. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαδικασίας φυγοκέντρησης και ο κίνδυνος ενός "Grexit" (σ.σ. "Γκρέξιτ", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) τρέφει αυτή την κίνηση» σημειώνει ο πρώην υπουργός.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget