ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ Πολιτική διατήρησης των χαρατσιών και της υποχρηματοδότησης

Γαλαντόμος στους φαρμακοβιομήχανους αλλά φειδωλός στους εργαζόμενους και στους ασθενείς ήταν στις εξαγγελίες του ο Αλ. Τσίπρας
Με διαγραμμένες τις λέξεις «δωρεάν υπηρεσίες Υγείας» έκανε χτες τις εξαγγελίες για την Υγεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Μετά από σύντομη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρωθυπουργός μίλησε στο αμφιθέατρο μπροστά στους υπαλλήλους, αφού τον προλόγισε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε στα μνημόνια τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της Υγείας, βγάζοντας λάδι τη διαχρονική πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Σ' αυτό το πνεύμα, αναφέρθηκε στην«τελευταία πενταετία των μνημονίων» με «τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν τον όρο και την βαρβαρότητα της υγειονομικής φτώχειας».
Είπε, ακόμα, ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει τα κοινωνικά ερείπια του μνημονίου στο χώρο της Υγείας και να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, κυρίως αλλά όχι μόνο, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για όλους τους πολίτες».Μάλιστα, αυτή την προτεραιότητα ο πρωθυπουργός την παρουσίασε ως συμβατή με την πολιτική της ΕΕ, αποσιωπώντας ότι αυτή είναι που οδήγησε στη «βαρβαρότητα της πολιτικής εις βάρος της υγείας των πολιτών», όπως είπε σε άλλο σημείο.
Ανάμεσα στους άξονες που παρουσίασε για την «αναμόρφωση» του συστήματος της Υγείας, είναι οι παρακάτω:
1. Ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. «Πολύ σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει επεξεργαστεί η ομάδα Εργασίας για τους ανασφάλιστους» είπε ο πρωθυπουργός. Οι άρρωστοι, όμως, πληρώνουν τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις ή άλλες επισκέψεις και θα ελαφρυνθούν το πολύ με 20 εκ. μετά την κατάργηση των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Μ' άλλα λόγια, η «ισότιμη πρόσβαση» θα συνεχίσει να συνοδεύεται απ' τα υπόλοιπα χαράτσια, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους. Εξάλλου, η επιτροπή που συγκροτήθηκε για τους ανασφάλιστους ολοκλήρωσε το πόρισμά της και ως βάση συζήτησης είχε την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 για την έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας, η οποία προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις διχάζονται ανάμεσα στη θέσπιση ή όχι εισοδηματικών κριτηρίων.
2. Πρόσληψη 4.500 ατόμων εξειδικευμένου προσωπικού, «με στόχο τη στελέχωση των κενών, νευραλγικών θέσεων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οργανισμούς». Απ' αυτούς, οι 700 θα «τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα». Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προχωρά στη «διασφάλιση της λειτουργίας όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με ενίσχυση του προσωπικού, ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια και να σταματήσει άμεσα η φρικτή ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη εντατικής και αυξημένης φροντίδας».Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων (25.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 5.000 γιατροί). Λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων, το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 την τελευταία δεκαετία. Οσον αφορά τη λειτουργία των 200 κλειστών κρεβατιών των ΜΕΘ και των ΜΑΦ -όπως αποκάλυψε λίγο αργότερα ο Π. Κουρουμπλής-, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη 500 ατόμων με διετείς συμβάσεις, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 άτομα.
3. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο μέλλον την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή, ενώ δεν είπε κουβέντα για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στους οικονομικά ανήμπορους, όπως υποσχόταν προεκλογικά. Ηδη η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα τα οποία καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ έφτασε στο 25,8% το 2014, υποχρεώνοντας τους ασφαλισμένους να πληρώσουν 622 εκ. σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού. Ομως, οι ασφαλισμένοι συνολικά -περιλαμβανομένων και των μη αποζημιούμενων φαρμάκων- πληρώνουν απ' την τσέπη τους 1,7 δισ. ευρώ (στοιχεία του 2013).
4. Ο Αλ. Τσίπρας υπήρξε γαλαντόμος προς τη φαρμακοβιομηχανία. Οπως είπε, «δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής».
5. Αν και παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο προϋπολογισμό «σε δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ» και ότι η «δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών είχε ως κύριο όχημα τη μισθολογική μείωση των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όμως μειώθηκαν και πολλές άλλες δαπάνες για υλικά, φάρμακα και παροχές», εντούτοις δεν έκανε καμία αναφορά για αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αναπλήρωση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν και αναφέρθηκε στα λουκέτα στα νοσοκομεία που μετονομάστηκαν σε «αλλαγή χρήσης», εντούτοις δεν είπε λέξη για την επαναλειτουργία τους.
Κραυγή αγανάκτησης από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία
Η ίδια αίθουσα, απ' όπου το πρωί ο πρωθυπουργός έκανε τις εξαγγελίες για το χώρο της Υγείας, ξεχείλισε μετά τις 12 το μεσημέρι απ' την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για την κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εντατικοποίηση στη δουλειά και το αίσχος της απλήρωτης εργασίας. Τα ΔΣ των συλλόγων της ΠΟΕΔΗΝ είχαν πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα και στη συνέχεια έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας άμεση συνάντηση, που τελικά έγινε, με τον Π. Κουρουμπλή.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, έκανε μια πρώτη εκτίμηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τις 4.500 προσλήψεις, επισημαίνοντας ότι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας χρειάζονται 1.000 προσλήψεις και άλλες 1.000 για τον «Ευαγγελισμό». «Οι άλλες 2.500 τι θα καλύψουν;» αναρωτήθηκε, ενώ τόνισε ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο του Βαρουφάκη για νέες περικοπές 2,5-3 δισ. ευρώ απ' το χώρο της Υγείας, τότε τα νοσοκομεία θα στεγνώσουν στην κυριολεξία.
Οι προσλήψεις του προσωπικού και η άγρια υπερεντατικοποίηση με την απλήρωτη εργασία κυριάρχησαν και στις υπόλοιπες τοποθετήσεις.«Αγωνία και ασφυξία είναι τα αισθήματα των εργαζομένων και των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία» είπε ο εκπρόσωπος απ' το νοσοκομείο του Ρίου, αναφέροντας ότι στα επείγοντα γίνονται 72.000 επισκέψεις το χρόνο, τις οποίες διεκπεραιώνουν 18 νοσηλευτές και 13 τραυματιοφορείς. Το νοσοκομείο χρωστά στους εργαζόμενους 5.734 ρεπό.
Τα Κέντρα Υγείας και πρώην ιατρεία του ΙΚΑ ουσιαστικά δεν λειτουργούν, είπαν οι εκπρόσωποι απ' τα Γιάννενα και την Καβάλα. Το νοσοκομείο στη Λευκάδα έκλεισε, ουσιαστικά, λόγω των ελλείψεων γιατρών. Στη Νάουσα είναι κλειστές για 15 μέρες η παιδιατρική και η μαιευτική κλινική. «Πόσο αποτιμά η κυβέρνηση τη ζωή του παιδιού;» αναρωτήθηκε οργισμένη η εργαζόμενη απ' το νοσοκομείο. «Δουλεύουμε κάθε μέρα εθελοντικά, λόγω των ελλείψεων, σα να είμαστε σε εφημερία» είπε ο εκπρόσωπος απ' το Καρπενήσι.
Την ταλαιπωρία των αρρώστων με καρκίνο περιέγραψαν οι εργαζόμενοι απ' το Θεαγένειο. Το κονδύλι για τα φάρμακα μειώθηκε από 24 εκ. το 2013 σε 20 εκ. το 2014 και 16 εκ. το 2015. Ετσι η διοίκηση ωθεί τους γιατρούς να γράφουν τα φάρμακα στους αρρώστους, να τα προμηθεύονται απ' τον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να επιστρέφουν για θεραπεία. Οι εργαζόμενοι με στεντόρεια φωνή ζήτησαν κεντρική μονάδα διάλυσης των φαρμάκων, όπου πραγματικά μπορεί να γίνει οικονομία, αλλά ο υπουργός Υγείας έκανε πως δεν άκουσε.
Ολόκληρο ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο «Αγλαΐα Κυριακού» είναι χωρίς υποδομές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στέλνονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι συγχωνεύσεις στα ιδρύματα πρόνοιας για παιδιά κατέληξαν να είναι επικίνδυνες και για παιδιά και για τους εργαζόμενους, κατήγγειλε η εκπρόσωπος απ' το «Μητέρα». Οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας ήταν ...«υπομονή», «δε θα αφήσουμε να κλείσουν τα νοσοκομεία παρά την αδυναμία για αλλαγή των προϋπολογισμών» και «καλή πίστη» για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών και τα νυχτερινά και των αργιών των εργαζομένων.
Τόσο η συγκέντρωση όσο και η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας «χρωματίστηκαν» από συνθήματα εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, όπως:«Δώστε λεφτά για Πρόνοια, Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Τέρμα πια στην κοροϊδία το κράτος να πληρώσει για δωρεάν Υγεία».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget