Βουλή: Παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση για το «πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» (VIDEO)

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης, στο επίκεντρο της οποία βρέθηκε το «πακέτο Γιούνγκερ».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Χουντής, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της ΕΕ, επικαλούμενος επιμέρους προβλήματα όπως για παράδειγμα ο τρόπος που συγκροτήθηκε η ΟΝΕ ή όπως είπε χαρακτηριστικά «τα δομικά και αρχιτεκτονικά προβλήματα του ευρώ» που αναδείχτηκαν από την κρίση. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης δεν είναι «συμβατές με τις συνθήκες» φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το μνημόνιο εννοώντας ευθέως ότι η αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλεται για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και τα μέτρα που την συνοδεύουν οφείλονται σε ένα «δημοκρατικό έλλειμμα» και όχι σε επιλογή ζωτικής σημασίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Αναφερόμενος στο λεγόμενο επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ» ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ παρέκαμψε το γεγονός ότι προορίζεται για την ανακύκλωση της ανεργίας και την θεμελίωση του νέου εργασιακού μεσαίωνα της φτηνής εργασίας και της ελαστικής, χωρίς δικαιώματα, απασχόλησης προκειμένου να ενισχυθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και επικεντρώθηκε στην ανισότιμη διανομή των κονδυλίων. Μάλιστα το χαρακτήρισε ως «εργαλείο» για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παίρνοντας τον λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του πακέτου, τονίζοντας ότι είναι προίκα στα μονοπώλια από το οποίο οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ωφεληθούν σε τίποτα. Τόνισε ακόμα ότι συνδέεται άμεσα με τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου και του ευρωπαϊκού εξάμηνου και της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης.
Η Διαμάντω Μανωλάκου έθεσε μια σειρά ερωτήματα στον Νίκο Χουντή που αφορούν στην ενεργειακή ένωση και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για την οποία εκτίμησε ότι θα προχωρήσει και για την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τις ΗΠΑ η οποία όπως είπε προωθείται εν μέσω σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Επίσης ζήτησε ενημέρωση για τα νέα μέτρα που προωθεί η ΕΕ ενάντια στους μετανάστες αλλά και για την ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της ΕΕ στην Ουκρανία, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική (Δείτε βίντεο πάνω)
Ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, αφού αναφέρθηκε στον προσανατολισμό του πακέτου Γιούνκερ το οποίο όπως είπε είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου στάθηκε ιδιαίτερα στην ΚΕΠΠΑ τονίζοντας ότι έχει επιθετικά χαρακτηριστικά ενάντια στους λαούς και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σε σχέση με την δική της στρατηγική σε αυτό το πλαίσιο. (Δείτε εδώ βίντεο)
Απαντώντας ο Νίκος Χουντής επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης περί «πολυδιάστατης» ενεργειακής πολιτικής εκφράζοντας την αξίωση της εγχώριας αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα μέσα από την μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.
Σε ότι αφορά την ΚΕΠΠΑ αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν δόγματα που ανησυχούν την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι δεν είναι στις προθέσεις της να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επεμβάσεις.
Για την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «εμπορικό ΝΑΤΟ» ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, όπως την χαρακτήρισε, ενώ σε ότι αφορά τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες προανήγγειλε συνέχιση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής αφού όπως είπε η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει τις συνθήκες του Σέγκεν και τις συνθήκες Δουβλίνο 1,2 και 3 αλλά θα αγωνιστεί να τις αλλάξει.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget