Κορυφώνονται τα παζάρια για τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού - Euro Working Group στις 8 και 9 Απρίλη

Με επίκεντρο τη νέα λίστα αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση συνεχίζονται τα παζάρια για την επίτευξη συμφωνίας.
Το Euro Working Group θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απρίλη και το πρωί της 9ης Απρίλη.
Η ανακοίνωση έγινε από την αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες η οποία απέφυγε να αναφέρει ρητώς ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η λίστα μεταρρυθμίσεων.
Το Ρόιτερς υποστήριξε ότι στο προηγούμενο Euro Working Group η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε τους εταίρους της ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους θα αδειάσουν στις 9 Απρίλη. Την ίδια μέρα, η συγκυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευση, κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα που «υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης ενημέρωσαν την Πέμπτη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για τις επισκέψεις σε Μόσχα και Πεκίνο.
Ο Γ. Βαρουφάκης προσπάθησε να εξωραΐσει τη νέα λίστα που ετοίμασε η κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα 6,1 δισ. ευρώ για το 2015. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση αυτή τη λίστα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω και από τον μνημονιακό στόχο του 3%.
Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,2% με 1,5% και οτιδήποτε παραπάνω προκύψει από την εφαρμογή των μέτρων προορίζεται για την άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Επίσης επιβεβαίωσε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «σπάσει» τη συμφωνία, ώστε να γίνεται τμηματική καταβολή της χρηματοδότησης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να θολώσει τα νερά γύρω από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά παράλληλα ομολογεί έστω και «άθελά» της τη σκληρότητα που θα έχει η ασκούμενη πολιτική.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το «βασικό» σενάριο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις. «Ποτέ κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ εάν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5% (...) θα επιστραφεί σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης» επισημαίνει η κυβέρνηση μέσω άτυπης ενημέρωσης. 
Με αυτόν τον τρόπο ομολογούνται οι αναμενόμενες από τους ίδιους αστοχίες κυρίως στα προγράμματα «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», τα οποία έτσι κι αλλιώς υποκρύπτουν αντίστοιχης έντασης αντιλαϊκά μέτρα. Επίσης επιβεβαιώνεται πως όρος και προϋπόθεση, ακόμα και για την πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας, είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση των «πλεονασμάτων» περνάει μέσα από αυτό που οι ίδιοι περιγράφουν στη «λίστα» -όπως και οι προκάτοχοί τους- ως «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων σε συνδυασμό με την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με λαϊκές ανάγκες. Παράλληλα το κεφάλαιο συνεχίζει να μένει στο απυρόβλητο. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget