ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015 Ταλαιπωρία και νέα χαράτσια στους κτηνοτρόφους

Την απαράδεκτη διαδικασία καταγγέλλει η ΠΑΣΥ και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα
Με τη δήλωση στοιχείων ζωικού κεφαλαίου για το 2015, την οποία καλούνται να υποβάλουν οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ (δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27/3), δεν εξασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ενισχύσεις τους, ενώ συνεχίζεται η ταλαιπωρία και επιβάλλεται νέο χαράτσωμα. Ο κτηνοτρόφος καλείται σε χρόνο ρεκόρ, έως τις 17 Απρίλη, να καταθέσει:
  • Δήλωση ζωικού κεφαλαίου, υποδεικνύοντας και την ακριβή θέση της μόνιμης σταβλικής εγκατάστασης.
  • Δήλωση «σταβλικής εγκατάστασης μετακίνησης», στον τόπο όπου πρόκειται να μετακινηθεί, καθώς και του ζωικού κεφαλαίου που θα μετακινήσει.
  • Βεβαίωση από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (Δασικές, Περιφέρειες/ΥΠΑΠΕΝ) για τη χρήση της έκτασης.
  • Τοπογραφικό διάγραμμα στο «Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987», θεωρημένο από τη Δημόσια Υπηρεσία διαχείρισης της έκτασης κατόπιν χαρακτηρισμού της χρήσης αυτής.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι:
- Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν χαράτσι, καθώς το όποιο νέο τοπογραφικό διάγραμμα πρέπει να γίνει από ιδιώτη τοπογράφο ή δασολόγο και απαιτεί αρκετά χρήματα.
- Ο αριθμός και το είδος των δικαιολογητικών που απαιτούνται, σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες όπου πρέπει να κατατεθούν και να εγκριθούν, μαζί με την ασάφεια του περιεχομένου τους, σημαίνει ότι δεν μπορούν να ετοιμαστούν μέχρι την 17 Απρίλη που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Το πρόβλημα με το ποιοι θα θεωρηθούν επιλέξιμοι βοσκότοποι θα οξυνθεί, γιατί οι προδιαγραφές του κανονισμού της ΕΕ και το σύστημα που προβλέπεται βάζουν τέτοια κριτήρια που είναι σίγουρο ότι θα χαθεί μέρος των ενισχύσεων, ενώ ακόμη και νόμιμες εκτάσεις που θα χαρακτηριστούν ως επιλέξιμες δε θα πάρουν το 100% της ενίσχυσης.
Σε ετοιμότητα καλεί η ΠΑΣΥ
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στο να επιβαρυνθούν με ένα ακόμη χαράτσι οι κτηνοτρόφοι και ζητάει παράταση της ημερομηνίας κατάθεσης των δικαιολογητικών, τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα να εκδοθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες έγκαιρα και χωρίς καμιά επιβάρυνση του κτηνοτρόφου και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη χαθούν επιδοτήσεις και να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση το σύνολο της ενίσχυσης που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι.
Η ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι τα χαράτσια και τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αποτέλεσμα της ΚΑΠ 2015-2020 και καλεί τους κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα για να αποτρέψουν τη φιλομονοπωλιακή αγροτική πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες άμεσα με συσκέψεις ενημέρωσης και αγωνιστικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ -χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κτηνοτρόφων στηνΕλασσόνα-, ενώ καλεί τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για πανελλαδική κινητοποίηση, απαιτώντας:
  • Αμεση καταβολή του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους.
  • Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, μέτρα προστασίας από τώρα για το επόμενο διάστημα και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του.
  • Να δοθεί το σύνολο των ενισχύσεων στους βοσκότοπους και το ζωικό κεφάλαιο. Η καταγραφή των βοσκότοπων να γίνει με ευθύνη του υπουργείου και των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Την αγανάκτηση που επικρατεί ανάμεσα στους κτηνοτρόφους καταγγέλλει και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων. Οπως σημειώνει, «ελάχιστοι ή και κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πάρει επιδότηση, που μαζί με τη φορολογία απ' το πρώτο ευρώ με 13% θα σημάνει το ξεκλήρισμά μας. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το μέτρο, που και χρονικά είναι αδύνατον να γίνει και τεράστιο κόστος έχει για τους κτηνοτρόφους. Να δοθεί επιδότηση με βάση τον αριθμό των ζώων κάθε κτηνοτρόφου όπως συμβαίνει και σε μια σειρά άλλες χώρες».
Αγροτικές συσκέψεις σε Καρδίτσα και Αγιά Λάρισας
Πλατιά σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών του νομού, από την οποία θα προκύψει πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚ), τη Δευτέρα 6 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου).
Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τη συνάντηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, για τη φορολόγηση των αγροτών, από τον πρόεδρο του συλλόγου φοροτεχνικών Ν. Καρδίτσας, για την κτηνοτροφία και για άλλα τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση της σύσκεψης, έγινε συζήτηση και για το ζήτημα της πιστοποίησης της ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και εκφράστηκε η αντίθεση της Ομοσπονδίας στο να πληρώνουν οι αγρότες γι' αυτή. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καλεί τους αγρότες να μη βιαστούν να πληρώσουν ένα ακόμα νέο χαράτσι, αλλά να οργανώσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να γίνει από το κράτος δωρεάν η πιστοποίηση (χωρίς παράβολο και χωρίς πληρωμένα σεμινάρια σε ιδιώτες, ή μη).
Σύσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις συνέχισης του αγώνα των μηλοπαραγωγών της περιοχής για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, οργανώνουν οιΑγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς Λάρισας,τη Δευτέρα 6 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος». Πριν από λίγο καιρό γι' αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με πάνω από 130 τρακτέρ, στην πλατεία της Αγιάς, στο οποίο συμμετείχαν φρουτοπαραγωγοί από τη Μαγνησία και νομούς της Μακεδονίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.
Τέλος, την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση θα πραγματοποιήσει ηΟμοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», τηνΚυριακή 5 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο του Σουφλίου. Θα γίνει ενημέρωση για τις δυσμενείς συνέπειες της νέας ΚΑΠ στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, απολογισμός πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ, έγκριση πλαισίου αιτημάτων και εκλογή νέου ΔΣ.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget