ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανοιχτοί στο ενδεχόμενο «παροχής στήριξης» στην κυβέρνηση...

...ακόμα και συμμετοχής σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από τα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου
Ανοιχτοί στο ενδεχόμενο «παροχής στήριξης» στη συγκυβέρνηση εμφανίζονται στη ΝΔ, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί από την εξέλιξη των παζαριών με τους πιστωτές, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.
«Εάν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τότε θα παρέχουμε στήριξη. Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα σήμανε την καταστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg». Τοποθέτηση που από πολλούς ερμηνεύτηκε ότι ανοίγει δρόμο σε συγκυβέρνηση όπου θα μετέχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Αλλωστε, δίνοντας εξετάσεις σε μια σειρά αστικά κέντρα που πιέζουν για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε την κριτική ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι στήριξε και τα δύο νομοσχέδια που έφερε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στη Βουλή. Στην ίδια βάση διαβεβαιώσεων προς τα εγχώρια μονοπώλια για τη στοχοπροσήλωσή του στην υπηρέτηση της στρατηγικής επιλογής τους για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, χαρακτήρισε την Ευρωζώνη ως το μόνο βιώσιμο οικονομικό μονοπάτι για την Ελλάδα (σ.σ. την ντόπια αστική τάξη).
Ερμηνείες που κουμπώνουν σε σενάρια
Οι ερμηνείες αυτές επί των δηλώσεων Σαμαρά κουμπώνουν με σχέδια που ήδη αναλύονται σε μια σειρά αστικά επιτελεία, σχετικά με το τι μπορεί να γίνει αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταλήξει σε αδιέξοδο στα παζάρια με τους πιστωτές, και αν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να προκύψει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.
Στα επιτελεία αυτά δείχνει να θέλει ο Σαμαράς να περάσει το μήνυμα ότι η ΝΔ είναι «ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευρώπη»,όπως τόνιζε πρόσφατα σε βουλευτές του, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, και υπολογίζοντας, καταπώς φαίνεται, να αναλάβει πάλι κάποιο ρόλο στα παζάρια με τους «εταίρους».
Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελαρίδης έσπευσε χτες να αποκρούσει τα «σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό»,χαρακτηρίζοντάς τα «όνειρα εαρινής νυκτός», μικρή σημασία έχει.
Και μόνο οι εξελίξεις των πρόσφατων χρόνων, η συμπόρευση από τα τέλη του 2011 έως τις αρχές 2015, των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βασικών «αντιτιθέμενων» πυλώνων του εγχώριου δικομματισμού τις προηγούμενες δεκαετίες, αποδεικνύουν ότι οι ενδοαστικές πολιτικές διαφορές στα επιμέρους, μπορούν να παραμερίζονται όταν αυτό επιτάσσουν τα συνολικότερα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Αλλωστε, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν εδώ και μερικές βδομάδες σενάρια περί συμμετοχής και της ΝΔ σε μια συγκυβέρνηση «εθνικής ενότητας», «σωτηρίας», ή όπως αλλιώς ονομαστεί, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρωθυπουργό κάποιον από τους Δ. Αβραμόπουλο, Γ. Στουρνάρα, Γ. Προβόπουλο, Στ. Δήμα.
Δηλώσεις κι από αλλού
Σημειωτέον, υπέρ μιας τέτοιας συναίνεσης και συμπόρευσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων τάσσονται και άλλα σημαίνοντα στελέχη της κεντροδεξιάς. Π.χ. πριν από μερικές μέρες, η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε ότι στην παρούσα φάση η «χώρα» χρειάζεται περισσότερη «συνεργασία» και δεν απέκλεισε νέες διεργασίες στα αστικά κόμματα. Εκτιμώντας π.χ. ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει μπροστά του μια «δύσκολη εποχή», όπου πρέπει να μαζέψει τις διάφορες τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα του, είπε ότι αν δεν το καταφέρει τότε έχει δύο δρόμους: Ο ένας είναι ο λαός (βλ. εκλογές) και ο άλλος είναινα στηριχθεί σε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική«φιλοευρωπαϊκή» δύναμη.
Μέσα Μάρτη (και) ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος της ΝΔ Μιλ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι υπό «προϋποθέσεις» θα μπορούσε να υπάρξει συγκατοίκηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, εφόσον υπάρξουν «δραματικές» εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και απαιτηθεί μια καινούρια πλειοψηφία από τη σημερινή Βουλή. Αλλωστε, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων εκλογών, όπως είχε κάνει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Εθνος».
Να καταγραφεί και η εξής αποστροφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος στις 20 Μάρτη είπε:«Να συγκυβερνήσω με τον Τσίπρα, εγώ προσωπικά, το αποκλείω, το ξεκαθαρίζω για να μη γίνει παρεξήγηση, εγώ αποκλείεται. Ο καθένας έχει τα δικά του όρια, εγώ το ξεκαθαρίζω», δείχνοντας κι αυτός από τη μεριά του ότι συζητιούνται ήδη τέτοια σενάρια περί σχηματισμού άλλης σύνθεσης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Ζητά περισσότερη καταστολή
Βέβαια, συντηρώντας προσώρας τη δικομματική κοκορομαχία, και οπωσδήποτε ρίχνοντας - στο ρόλο που του αναλογεί - «νερό στο μύλο» που οδηγεί σε ένταση της καταστολής, ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε χτες στην κυβέρνηση με αφορμή καταλήψεις και άλλες ενέργειες που βαφτίζονται «διαμαρτυρίες», όλες τους επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του λαϊκού κινήματος.
Πατώντας εκεί, και ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, περισσότερη καταστολή, δήλωσε: «Η χώρα βρίσκεται υπό συνεχή κατάληψη. Η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά. Από τον πολύ... "διάλογο με τους κουκουλοφόρους", έχασαν τον έλεγχο στα Πανεπιστήμια, ανέχονται επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, δεν μπορούν να προστατέψουν τη χώρα από τα κύματα λαθρομεταναστών που πολλαπλασιάζονται. Δεν μπορούν να προστατέψουν ούτε τη Βουλή(...) Τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους, επανέφεραν την ανασφάλεια, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στον απλό πολίτη».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget