Σε ανταλλαγή κρατουμένων προχώρησαν το Σάββατο η κυβέρνηση του Κιέβου και οι εκπρόσωποι των ρωσόφωνων πολιτοφυλακών των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Συνολικά 139 στρατιώτες του Κιέβου ανταλλάχθηκαν με 52πολιτοφύλακες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η ανταλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Λουγκάνσκ, είναι ένα νέο στάδιο της υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ 2, που προβλέπουν την απελευθέρωση «όλων των αιχμαλώτων και των ομήρων» που κρατούνται από τα δύο στρατόπεδα από την έναρξη της σύγκρουσης τον περασμένο Απρίλη.
Αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες είχαν συλληφθεί στο Ντεμπάλτσεβε, πόλη στρατηγικής σημασίας της ανατολικής χώρας που κατελήφθη από τους πολιτοφύλακες τις προηγούμενες μέρες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε την απελευθέρωση αυτή γράφοντας στο Twitter ότι «140 Ουκρανοί ήρωες είναι στο δρόμο της επιστροφής». Πρόσθεσε ότι υπέρμαχοι της πόλης Ντεμπάλτσεβε και του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, που έπεσε στα χέρια των ρωσόφωνων στις 22 Ιανουαρίου, ήταν μερικοί από τους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν.