Η ομάδα εργασίας του Εurogroup (Euro Working Group) εξετάζει σήμερα τοαίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα κράτη - μέλη θα εξετάσουν ποια σημεία θεωρούν ικανοποιητικά και ποια σημεία είναι λιγότερο ικανοποιητικά και χρειάζονται εξειδίκευση. Επίσης, οι υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν αν το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για να υποβληθεί στα κοινοβούλιά τους για επικύρωση.
Στην αρνητική απάντηση της Γερμανίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδίδεται σε λεονταρισμούς και διαμηνύει ότι «το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα», επιχειρώντας να εγκλωβίσει το λαϊκό αίσθημα στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς και αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στρατηγική συμφωνία της στο ευρωμονόδρομο της λυκοσυμμαχίας. 
Μάλιστα, σύμφωνα με το Ρόϊτερ που επικαλείται πηγές της ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση ζητά τη ρητή δέσμευση της Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι προηγούμενες συμφωνίες, κάτι πάντως που διαφαίνεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης όταν δεσμεύεται για μια «ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία». 
Εντείνοντας τον εμπαιγμό η κυβέρνηση σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά και τα επικοινωνιακά τερτίπια, σε νεώτερη άτυπη ενημέρωση, κάνει λόγο για προσπάθεια κάποιων να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε.
Για το θέμα, ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ρέντσι και τον αυστριακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.
Συνάντηση Γ. Δραγασάκη με Γ. Στουρνάρα 
Την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει αύριο, στο πλαίσιο του Eurogroup, μια «αμοιβαία επωφελής μεταβατική συμφωνία» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης μετά τη συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η ελληνική πάει με συγκεκριμένες προτάσεις, έγινε μεγάλη προεργασία και δεν «έχουμε ακούσει κάποια αντιπρόταση».
Η συνάντηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες και να αυξήσει το όριο του ποσού το οποίο μπορεί να αντληθεί από τα 65 δισ. ευρώ, στα 68,3 δισ. ευρώ, αλλά και στην πορεία των καταθέσεων που την τελευταία εβδομάδα έχουν δεχθεί σημαντικές πιέσεις.
Αντιδράσεις από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ 
Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, δηλώνοντας ότι «παίζοντας με τις λέξεις, η κυβέρνηση διάλεξε τελικά τη διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή, ζήτησε την επέκταση της "Κύριας Σύμβασης", που ρητά περιλαμβάνει και το μνημόνιο».
Για νέο πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο 3, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αφού έχασε  πολύτιμο χρόνο  σε μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση  εσωτερικής κατανάλωσης, η κυβέρνηση αποδέχεται την αλήθεια και ζητάει παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι ταυτόσημη με το μνημόνιο και το πρόγραμμα».
Λίγο αργότερα το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο θέμα απαντώντας στην «αθλιότητα» όπως χαρακτηρίζει τα όσα διακινούν ανώνυμοι κυβερνητικοί κύκλοι, ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με τις θέσεις Σόιμπλε. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Το ΠΑΣΟΚ με τις δηλώσεις του Προέδρου του και χθες και σήμερα τόνισε ότι το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης είναι αίτημα παράτασης και του μνημονίου και του προγράμματος, είναι συνεπώς επαρκές και άρα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στο Εurogroup χωρίς να εκτίθεται περαιτέρω η χώρα σε κινδύνους. (...) Η θέση μας στηρίζει την χώρα και μια διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει σωστά. Επί της ουσίας. Χωρίς θεατρινισμούς, ψευδαισθήσεις και ψέματα εσωτερικής κατανάλωσης».