Η Ουκρανία και οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες των ανατολικών περιοχών υπέγραψαν μιασυμφωνία για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός του στρατού.
«Τα έγγραφα υπεγράφησαν για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από όλη τη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Ροζμάζνιν.
Ο Ροζμάζιν εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η αποχώρηση ξεκινήσει από σήμερα, ωστόσο ο Έντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των ρωσόφωνων, δήλωσε ότι οι ίδιοι θα ξεκινήσουν την Κυριακή τη διαδικασία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκοκαι του Λουγκάνσκ Ίγκορ Πλοτνίσκι υπέγραψαν χθες ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των όπλων, όπως προβλέπεται στην ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ 2, που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι δύο πλευρές πρέπει να αποσύρουν «όλα τα βαρέα όπλα», προκειμένου να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη βάθους από 50 ως 140 χιλιόμετρα.