Επιβεβαιώνονται τα όσα κατήγγειλε το ΚΚΕ για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ που συνυπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η κυνική παραδοχή του Ντ. Τουσκ επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των αποφάσεων, που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση
Πριν στεγνώσει το μελάνι της «Δήλωσης» της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ,με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, επιβεβαίωσε ότι το σφράγισμα των συνόρων αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ, επιβραβεύοντας παράλληλα τα κράτη που προχώρησαν σ' αυτό και διαψεύδοντας τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι «απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα».
Ο Ντ. Τουσκ αντέγραψε και ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό επακριβώς την ακόλουθη φράση του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σταματήσει», προσθέτοντας ως σχόλιο ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν συνιστά «μονομερή δράση αλλά κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της ΕΕ» και ευχαριστώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη συμβολή τους στην εφαρμογή μέρους της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Θυμίζουμε ότι στη Δήλωση των αρχηγών - κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μετά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την Τρίτη σημειώνεται με τα ίδια ακριβώς λόγια ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», καλώντας σε δράση επί συγκεκριμένων αξόνων «προκειμένου το γεγονός αυτό να καταστεί διατηρήσιμο».
Η επισήμανση του Ντ. Τουσκ προκάλεσε την ενόχληση της κυβέρνησης, καθώς αποκαλύφθηκε πλήρως σε ποιες αποφάσεις - εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων στην Ελλάδα - έβαλε την υπογραφή της κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε να προτρέπει σε εφαρμογή τους, κάνοντας πως δεν βλέπει ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει!
Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε, επίσης μέσω διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει λόγω των μονομερών ενεργειών ορισμένων χωρών και πως η ΕΕ δεν έχει μέλλον αν συνεχίσει έτσι. Συμπλήρωσε: «Περιμένουμε ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος της ΕΕ των 28, να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην εφαρμογή των κοινών μας αποφάσεων και όχι να ενθαρρύνει εκείνους που τις αγνοούν»...
Θέατρο για τα μάτια του κόσμου
Με προσποιητή έκπληξη, τα άλλα αστικά κόμματα αντέδρασαν στην παραδοχή Τουσκ για το περιεχόμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, αν και συμφωνούν πλήρως με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό, ενώ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, αν και μόλις προ ολίγων ημερών από κοινού είχαν χαράξει «εθνική γραμμή» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συναποφασίζοντας ότι «η Ελλάδα (...) θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και στο προσφυγικό, έχει καταντήσει ουραγός της Ευρώπης σε ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο. Μιας κυβέρνησης που έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter».
«Σε κάθε περίπτωση, τίθεται το ερώτημα: Εχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;» πρόσθεσε, κάνοντας και αυτός τον... «ανήξερο» για τις αποφάσεις των ευρωενωσιακών «εταίρων»...
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, ανέφερε πως «αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των "28" για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».
Να καταγραφεί και η απαίτηση του ειδικού Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Β. Κικίλια, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη: «Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων δημιουργεί κατάσταση έντασης στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η Ειδομένη αποτελεί πολλαπλό κίνδυνο σε υγειονομικό και διαχειριστικό επίπεδο (...) Επιβάλλεται η άμεση μεταφορά όλων αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής, με φύλαξη και έλεγχο και οργανωμένη διανομή γευμάτων».
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος, Α. Λοβέρδος, δήλωσε χτες στη Βουλή: «Εχει απασχολήσει πάρα πολύ έντονα την ελληνική κοινωνία, η χθεσινή δήλωση του κ. Τουσκ (...) για κλειστά σύνορα με απόφαση των 28. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε σημαίνει ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών έγινε δεκτή από τη Σύνοδο Κορυφής ήταν απολύτως ψευδείς. Αν είναι έτσι τον πρωθυπουργό δεν πρέπει να τον πιστεύουμε ούτε αν μας λέει ότι είναι μέρα, ενώ είναι μέρα. Για γεγονότα είναι ανεπίτρεπτο κανείς να ψεύδεται».
Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και το Γραφείο Τύπου τουΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι από τη δήλωση Τουσκ τα «μείζονα προβλήματα», για την Ελλάδα, είναι δύο: «Οτι ο κ. Τουσκ μιλά για "ομόφωνη απόφαση", διαψεύδοντας ευθέως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Οτι ο κ. Τσίπρας "απάντησε" στις τουρκικές προκλήσεις μόνο με "τριαντάφυλλα και χαμόγελα", αφήνοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις να εξελίσσονται εις βάρος μας. Συμπεραίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας, είτε κατάλαβε, είτε δεν κατάλαβε τι συμφώνησε (και τι οι άλλοι απεργάζονται), είναι εξίσου επικίνδυνος».
Τέλος, το Ποτάμι δηλώνει ότι του προκάλεσε «απορία η δήλωση του κ. Τουσκ ότι ήταν απόφαση των "28" να κλείσει η "βαλκανική oδός" για τους πρόσφυγες» και η απάντηση του πρωθυπουργού ότι «δεν πήρε τέτοια απόφαση το Συμβούλιο και ότι αυτοί που προσπάθησαν να απομονώσουν την Ελλάδα, απομονώθηκαν οι ίδιοι» και προσθέτει:«Δύο πράγματα συμβαίνουν: 'Η ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet».

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει μόνο στον Κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι η «"εθνική γραμμή" του κ. Μητσοτάκη για το Προσφυγικό έχει ήδη εκφυλιστεί σε φτηνή μικροπολιτική (...) υπό την ομηρία των ακροδεξιών του κόμματός του», ότι έχει «μετανιώσει για την συναινετική του στάση στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών» και πως «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους την ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς καν να έχει ζητήσει, ως όφειλε, οποιαδήποτε ενημέρωση από την κυβέρνηση».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget