ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ Νέα αντιλαϊκά «πακέτα» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Για την πρόθεσή της να ενσωματώσει και νέες αντιλαϊκές ανατροπές στο αρχικό αντιασφαλιστικό της σχέδιο προδιαθέτει η συγκυβέρνηση
πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα» διαμορφώνουν από κοινού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Τα χτεσινά παζάρια επικεντρώθηκαν στα ζητήματα που αφορούν στη διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, σε συνδυασμό με την παραπέρα καρατόμηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, στο πλαίσιο της κοινής συνάντησης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.
Νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό
Με δηλώσεις που προδίδουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει νέες ανατροπές και μέτρα στο αρχικό αντιασφαλιστικό της σχέδιο, προκειμένου να προχωρήσει η «αξιολόγηση», προσήλθε χτες στη συνάντηση με το κουαρτέτο ο υπουργός Εργασίας.
Οπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα το συντομότερο και γι' αυτό το σκοπό διαθέτει εναλλακτικές λύσεις για να υπάρξει συμφωνία στο Ασφαλιστικό. Τα ίδια επανέλαβε και μετά το τέλος της συνάντησης, οπότε ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «ανοίξαμε όλα τα ζητήματα» και ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα, στη 1 μ.μ.
Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνάντηση, που έγινε το περασμένο Σάββατο, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε πει ότι η διαπραγμάτευση«σε καμία περίπτωση δεν είναι αγεφύρωτη».
Στα «ανοιχτά ζητήματα» που επικαλείται η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που ήδη αποδίδονται, η υπονόμευση της 15ετίας και η αύξησή της σε 20ετία για την κατοχύρωση δικαιώματος στη συνταξιοδότηση, νέες μειώσεις στις ήδη αποδιδόμενες κύριες συντάξεις, το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις που θα δίνονται από εδώ και πέρα, καθώς και το ύψος των μειώσεων στα εφάπαξ και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, για τα οποία ήδη από χτες υπήρξε ανακοίνωση που προϊδεάζει για χοντρές περικοπές.
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η μείωση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων συντελείται ουσιαστικά και από την πλευρά του νέου Φορολογικού, που θα έχει κατεύθυνση τησυρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου, σε συνδυασμό με τηναναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας και των επιβαρύνσεων.
Με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια, προβλέπεται η μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ, ή στην «καλύτερη» περίπτωση στα 1.800 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στις 7.000 - 8.000 ευρώ, ενώ η συρρίκνωση της έκπτωσης φόρου για κάθε 100 ευρώ έχει υπολογιστεί ότι οδηγεί σε αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 200 - 250 εκατ. ευρώ. Αυτόματα επέρχονται μαζικές ανατιμήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων για μισθωτούς - συνταξιούχους, ακόμη και γι' αυτούς που μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο (9.500 ευρώ).
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν υπήρξε προσέγγιση, παρά την αρχική αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά επιμένει στην πρότασή της για αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ, ενώ οι «θεσμοί» από την πλευρά τους επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με την κλίμακα του 32% να ξεκινάει από τις 22.000 ευρώ.
Τα παζάρια θα συνεχιστούν σήμερα, με ατζέντα το Ασφαλιστικό, ταδημοσιονομικά, τα «κόκκινα» δάνεια και ζητήματα τηςΔικαιοσύνης.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Στα επίδικα ζητήματα βρίσκεται ο τρόπος συγκρότησης του 5μελούς διοικητικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους. Η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων».
Στα αντιλαϊκά παζάρια παραμένει το ύψος κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου ταμείου, με κρίσιμο ζήτημα τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ταμείο θα λειτουργεί στη λογική εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα περιλαμβάνει τέσσερις «θυγατρικές» εταιρείες:
-- Το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, έβαλε στο τραπέζι την πρόταση για διάθεση τμήματος των εσόδων σε «αναπτυξιακές παρεμβάσεις», στην πραγματικότητα για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Η πρόταση φαίνεται να απορρίπτεται από το κουαρτέτο, ενώ το σύνολο των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να καταλήγει στις αποπληρωμές του κρατικού χρέους.
-- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του ελληνικού κράτους στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.
-- Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει 80.000 ακίνητα.
-- Μια νέα «θυγατρική», η οποία θα αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.

Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ποσοτικό στόχο ύψους 50 δισ. ευρώ από το νέο φορέα, που πλέον δεν θεωρείται επιτεύξιμος, ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία απαξίωση της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες, μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget