30 χρόνια θα πληρώνει ο λαός το δάνειο του 3ου μνημονίου σύμφωνα με το Γ. Σταθάκη

Για τουλάχιστον 30 χρόνια θα πληρώνει ο ελληνικός λαός το νέο δάνειο σχεδόν 86 δισ. ευρώ από τον ESM που ζητά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας,Γιώργος Σταθάκης.
Σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφερόμενος στη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο, σημειώνει πως «περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο -με ορίζοντα 30ετίας- από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Πρόκειται άρα για μίνι αναδιάρθρωση του χρέους».
Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας δείχνει πως τα περί αναδιάρθρωσης του χρέους δεν έχουν φιλολαϊκό περιεχόμενο, αφού σε κάθε περίπτωση επιβάλει στο λαό την αποπληρωμή για δεκαετίες δυσβάσταχτων δανείων.
Σε ερώτηση αν τα capital controls θα κρατήσουν μήνες ή χρόνια αποφεύγει να γίνει συγκεκριμένος και απαντά πως «θα κρατήσουν μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως το χρηματοπιστωτικό σύστημα» και προσθέτει ότι «η κατάσταση αυτή πιστεύω πως θα τελειώσει μόλις ολοκληρωθεί η καινούργια συμφωνία που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοίηση των τραπεζών». Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο προβλέπει ποσά ύψους 25 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το υπό σύσταση Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο Γιώργος Σταθάκης κρατά «ζεστό» το θέμα -όπως άλλωστε πράττει και ο πρωθυπουργός- και απαντά ότι «πρόκειται για κάτι που θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Τότε αναγκαστικά, θα πάμε σε εκλογές».
Παραδέχεται ότι «οι εκκρεμείς δεσμεύσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» χτυπούν τους μικρομεσαίους προς όφελος των μονοπωλίων λέγοντας πως «θίγουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ωστόσο αποτελούν κομμάτι των υποχωρήσεων που έπρεπε να γίνουν στο πλαίσιο της ανάγκης σύναψης μιας συμφωνίας».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget