Η «αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες» ανεβάζει τον αντιλαϊκό πήχη του νέου μνημονίου

Στο λαό τα «σπασμένα» από την προβλεπόμενη νέα κατρακύλα του ΑΕΠ και τις συνέπειες των «κεφαλαιακών ελέγχων»
Πάνω από πέντε ώρες κράτησε η χτεσινή πρώτη... «συνάντηση γνωριμίας» στην Αθήνα, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των 4 ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν), Ρ. Ρέφερ (ΕΚΤ), Ν. Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), καθώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο, έχει μπει πλέον όλη η γκάμα των αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων που περιλαμβάνονται τόσο στην Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όσο και στο επίσημο αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το νέο 3ετές δάνειο από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των τεσσάρων «θεσμών» αναμενόταν να έχουν χθες το απόγευμα συνάντηση και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με αντικείμενο προφανώς το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών και τη διαχείριση της κατάστασης με τους «κεφαλαιακούς ελέγχους», ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν και χτες οι συναντήσεις των «τεχνικών κλιμακίων» με στελέχη μιας σειράς υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών.
Δημοσιονομικά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ιδιωτικοποιήσεις
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ, εκτός από τα «οργανωτικά ζητήματα», δόθηκε «μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες». Πρόκειται για μια αναφορά που επιβεβαιώνει ότι ο αντιλαϊκός πήχης του νέου μνημονίου θα ανέβει ακόμα παραπέρα, στο φόντο των προβλέψεων για νέα κατρακύλα του ΑΕΠ και εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος για το 2015. Το γεγονός αυτό άλλωστε αποτυπώνεται ρητά και στην Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου υπογραμμίζεται ότι «η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος».
Ως τέτοια θέματα, στα οποία «έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες», ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε τα δημοσιονομικά, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το «ταμείο ιδιωτικοποιήσεων». «Οπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί», σημείωσε.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση πάνω από 3% και πρωτογενές έλλειμμα γύρω στο 1% φέτος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συζητήθηκε «πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018», ουσιαστικά «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων στην τριετία, για να πιαστεί ο εν λόγω στόχος για το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα.
«Συζητήθηκε» πρόσθεσε, «το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο, με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα», εννοώντας τις συνέπειες από την επιβολή των «κεφαλαιακών ελέγχων». Στόχος της συγκυβέρνησης και της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδας είναι να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση πριν το τέλος του 2015 και την ενεργοποίηση της Οδηγίας της ΕΕ για την «εξυγίανση» των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in).
Τέλος, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι συζητήθηκε «με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων». Πρόκειται για το υπό διαμόρφωση «ανεξάρτητο» ταμείο στο οποίο θα περάσει κρατική περιουσία προς... «αξιοποίηση» από τα μονοπώλια, το απόθεμα της οποίας θα φτάνει μάλιστα στο αστρονομικό ύψος των 50 δισ. ευρώ. Από τα έσοδα της «αξιοποίησής» της, τα 25 δισ. ευρώ θα «χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων», ενώ «το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ» θα δοθεί για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, και το υπόλοιπο «50% κάθε εναπομείναντος ευρώ» θα χρησιμοποιηθεί για «επενδύσεις», δηλαδή θα δοθεί με τη μορφή ζεστού κρατικού χρήματος σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Για το «μείγμα» της φοροληστείας
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η εξέταση του «μείγματος» της φοροληστείας, στο φόντο της απόκλισης που καταγράφεται από τους αντιλαϊκούς εισπρακτικούς στόχους για το 2015 (2,3 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο), αλλά και της εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων «προαπαιτούμενων», με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% σε μια σειρά βασικά αγαθά και υπηρεσίες για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τη συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της απόφασης για απογείωση της φορολόγησης των αγροτών, νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις συζητούνται στη φορολόγηση ατομικών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και εργαζομένων με «μπλοκάκι»: Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ηαύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.
Παράλληλα, τροποποιήσεις στο «μείγμα» εξετάζονται και για την περιβόητη «εισφορά αλληλεγγύης»: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών ζητούν να εφαρμοστεί συντελεστής 6% για όλα τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ (έναντι των όσων ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 15 Ιούλη, με συντελεστή 2% για εισοδήματα 50.000 - 100.000 ευρώ, συντελεστή 6% για εισοδήματα 100.000 - 500.000 ευρώ και συντελεστή 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ), σημειώνοντας ότι ο συντελεστής 8% στην υψηλότερη κλίμακα μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «αντιστέκεται» και να δηλώνει ότι ο συντελεστής 8% «είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, το «ζουμί» είναι ότι η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη μονιμοποίηση και του τάχα «έκτακτου» χαρατσιού της «αλληλεγγύης», το οποίο μάλιστα πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ακόμα και με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget