Αντιπαράθεση καπιταλιστών αφορά το παζάρι για την Υγεία

Τη διαμάχη μονοπωλιακών συμφερόντων που δρουν στο χώρο της Υγείας αφορά η συζήτηση της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Η συνάντηση, μάλιστα, που έγινε την Πέμπτη 30/7 στο υπουργείο Υγείας με εκπροσώπους του «κουαρτέτου» αφορούσε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που ευνοούν συγκεκριμένα τμήματα των εν λόγω μονοπωλίων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αλλά και με δημοσιεύματα, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» ζήτησαν την επαναφορά της συνταγογράφησης φαρμάκων - και χωρίς εξαιρέσεις - με βάση τη δραστική ουσία, καθώς και την κατάργηση και άρση της ρήτρας προστασίας φαρμάκων που έχουν μπει στην αγορά μέχρι το 2012. Οσον αφορά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθούν δύο εγκύκλιοι της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, οι οποίες επέτρεπαν και την υπόδειξη εμπορικής ονομασίας από την πλευρά του θεράποντος γιατρού για τα γενόσημα και για τα φάρμακα χρόνιων παθήσεων. Επίσης, η άρση της ρήτρας προστασίας σημαίνει, μεταξύ των άλλων, τη μείωση κατά 50% στις τιμές των off-patent φαρμάκων (αυτών που έχασαν την πατέντα τους, αλλά διατηρούν υψηλές τιμές) και 32,5% στις τιμές των γενοσήμων.
Οι επιλογές αυτές διευκολύνουν τη διείσδυση των πολυεθνικών σε βάρος των εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ οι άρρωστοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα υψηλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξημένα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.
Ακόμα, ζήτησαν την είσπραξη του «clawback» (αυτόματη επιστροφή χρημάτων όταν υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού) για το 2014 για τις ιδιωτικές κλινικές, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης ζήτησαν το «clawback» για το 2015 και το 2016 να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2014. Πρόκειται για μέτρα που θα συμβάλουν στην παραπέρα συγκέντρωση από μεγάλους ομίλους της παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, καθώς οι μικρές ιδιωτικές κλινικές και τα μικρά εργαστήρια θα «πεταχτούν» έξω απ' την αγορά.
Ακόμα, αξίωσαν την αναθεώρηση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων με ταυτόχρονο περιορισμό τους. Η αναθεώρηση αφορά τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα συμπαρασύρει και το δημόσιο. Αυτό το μέτρο σε συνδυασμό με τους περιορισμούς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των ασθενών, που για άλλη μια φορά θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ηδη πληρώνουν 15% συμμετοχή όταν κάνουν εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι δημόσιες δομές είτε λειτουργούν υποτυπωδώς ή έχουν πολύμηνες αναμονές...

Στη συνάντηση δεν τέθηκαν θέματα για τις προσλήψεις και για την περαιτέρω απελευθέρωση των φαρμακείων, θέμα το οποίο θα χειριστεί ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget