Συζητάνε πότε και πώς θα τα εφαρμόσουν

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η κατάργηση τους ΕΚΑΣ παραμένουν στο τραπέζι των συναντήσεων συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ως φαίνεται, μόνο σημείο τριβής είναι πώς και πότε θα εφαρμοστεί το πετσόκομμα, με τη συγκυβέρνηση να προσπαθεί να εισπράξει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις που γεννά η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που έχει αναλάβει να εφαρμόσει.
Την ίδια στιγμή μπαίνουν σε εφαρμογή τα ήδη ψηφισθέντα αντιασφαλιστικά μέτρα, οδηγώντας σε νέα μείωση συντάξεων.
Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί φέρονται να ζητούν την άμεση νομοθετική προώθηση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα το συγκεκριμένο μέτρο να συντομεύει τη μεταβατική περίοδο από τα σημερινά όρια στα τελικά νέα αυξημένα όρια. Αντί π.χ., όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, τα όρια ηλικίας να αυξάνονται έξι μήνες κάθε έτος και μέχρι το 2022, να αυξάνονται 12 μήνες κάθε έτος. Η διαπραγμάτευση αποκαλείται «σκληρή», μόνο και μόνο γιατί η συγκυβέρνηση θέλει να τα νομοθετήσει λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη, και όχι τώρα... Από το μέτρο εκτιμάται ότι θίγονται περίπου 150 χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Παράλληλα οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επιζητούν την επίσπευση της κατάργησης του ΕΚΑΣ που αφορά σε 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους. Και πάλι η «διαφορά» βρίσκεται στο πότε θα ξεκινήσει η κατάργηση.
Το Σεπτέμβρη το αναδρομικό πετσόκομμα
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας με Εγκύκλιο ενημέρωσε τα ασφαλιστικά Ταμεία για την υλοποίηση του πετσοκόμματος των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών «για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις» και της θέσπισης εισφοράς επίσης για υγειονομική περίθαλψη «η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις».
Ετσι, αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, από 4% σε 6%. Το ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού. Επιπλέον θεσπίζεται εισφορά 6% που παρακρατείται από το καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών συντάξεων.

Τα ποσά αυτά θα παρακρατηθούν αναδρομικά -για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο 2015- από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις του Σεπτέμβρη 2015.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget