Απώλεια πόρων και μεγάλη έλλειψη υπαλλήλων στο ΙΚΑ

Οι εισφοροαπαλλαγές που δόθηκαν στην εργοδοσία,
 ισοδυναμούν με το φετινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ
Ενδεικτικά της κατάστασης τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων του Ιδρύματος
Η υποστελέχωση τουΙΚΑ και κατ' επέκταση η αδυναμία ελέγχων, ευθύνεται για την απώλεια εσόδων ύψους ενός δισ, ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, που παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία στο 23ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Πάτρα.
Βέβαια, το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι σοβαρό, αλλά τα ελλείμματα του ΙΚΑ είναι συνέπεια πολλών παραγόντων, που όλοι έχουν για αφετηρία την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, η καπιταλιστική κρίση, η αύξηση της ανεργίας μαζί με τη μείωση των μισθών, η συνεχιζόμενη εισφοροδιαφυγή και οι νόμιμες εισφοροαπαλλαγές, στέρησαν σωρευτικά την πενταετία 2010 - 2015 από το ΙΚΑ το ποσό των 13,583 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα από 14,219 δισ. ευρώ έσοδα το '09, αυτά μειώθηκαν στα 13,132 δισ. ευρώ το '10, στα 11,027 δισ. ευρώ το '11, στα 9,786 δισ. ευρώ το '12, στα 9,192 δισ. ευρώ το '13 ενώ το '14 ήταν μόλις 9,348 δισ. ευρώ. Αλλο 1 δισ. ευρώ είναι το φετινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ, που προκύπτει από τις απαλλαγές κατά 3,9 μονάδες που δόθηκαν στις εργοδοτικές εισφορές σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση του ΙΚΑ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, σήμερα στα τμήματα εσόδων υπηρετούν μόλις 335 υπάλληλοι που καλούνται να ελέγξουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που έχουν υποβάλει (από το Μάρτη) 215.058 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν μόνο 25 ελεγκτές που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους των επιχειρήσεων ολόκληρης της χώρας.
Οπως καταγγέλθηκε, οι υπηρετούντες υπάλληλοι μειώθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεων κατά 4.500 από το 2009 έως το 2015, ενώ ο όγκος των εργασιών του ΙΚΑ, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε ύστερα και από τις ενοποιήσεις Ταμείων και του ΟΠΑΔ.
«Αποψιλωμένα» είναι και τα τμήματα απονομής συντάξεων, καθώς 254 υπάλληλοι - εισηγητές καλούνται να ελέγξουν τους φακέλους και να εκδώσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις για τις 153.000 αιτήσεις που, συνολικά, είναι σε αναμονή για ένα, δυο ή και περισσότερα χρόνια.



Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget