ΤΟΥΡΚΙΑ Συνεχίζονται οι επίσημες αλλά και παρασκηνιακές επαφές

«Στο φουλ» συνεχίζουν να δουλεύουν οι μηχανές για το σχηματισμό της επόμενης αστικής κυβέρνησης στην Τουρκία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη από την οποία κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αρκετές ψήφους για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος της χώρας (και ιδρυτικό στέλεχος του AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι αν το AKP δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα δώσει ανάλογη εντολή και στο CHP, επιβεβαιώνοντας τη «διάθεσή» του να στηρίξει κυβερνήσεις συνεργασίας (από το σύνταγμα δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή και σε δεύτερο κόμμα). Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν εμφανίστηκε διαθέσιμος να έχει χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους και των τεσσάρων κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή (AKP, CHP, MHP και HDP), πρόταση ωστόσο που δε φαίνεται να έχει ...ενθουσιάσει τα τρία τελευταία κόμματα. Χτες, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο να επιβάλλει τον εαυτό του ως βασικό παράγοντα» (σ.σ. ο Ερντογάν), σημείωσε.
Καθώς, πλέον, όλα τα κόμματα εμφανίζονται όλο και πιο διαλλακτικά ως προς την κυβέρνηση στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, χτες, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έβαλε τους όρους που το κόμμα του θέτει για συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μεταξύ άλλων, ζήτησε «νέα τάση στην εξωτερική πολιτική», «δίκαιους φορολογικούς ελέγχους», «μάχη κατά της διαφθοράς», «ελαχιστοποίηση» των παρεμβάσεων του Προέδρου» κ.τ.λ.
«Ανησυχούν» οι βιομήχανοι
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συνάντηση που θα είχαν με στελέχη των CHP και MHP εκπρόσωποι της ένωσης των βιομηχάνων της χώρας TUSIAD, καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για την «αστάθεια» που πιθανώς προκαλέσει μια δυσκολία στη συγκρότηση κυβέρνησης.
Επιπλέον, μια σειρά δημοσιεύματα ανασύρουν πλευρές της εξωτερικής πολιτικής που η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, η (μέχρι πρότινος φιλική στην κυβέρνηση του AKP) «Σαμπάχ» αναφερόταν χτες σε συνάντηση πολιτικών αναλυτών που έγινε λίγες μέρες πριν τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές στη Μόσχα, στην οποία αναδείχθηκε - σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα - ότι Τουρκία και Ρωσία πρέπει να «αντιμετωπίσουν» διαφωνίες που έχουν σε θέματα όπως η κατάσταση στη Συρία, διαφορετικά ίσως τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική και άλλη συνεργασία τους.
Τέλος, ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία έκδοση που ετοίμασε ο στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου της χώρας (και συνιδρυτή του AKP) Αμπντουλάχ Γκιουλ Αχμέτ Σεβέρ, με τον τίτλο «12 χρόνια με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ». Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» στο βιβλίο αναδεικνύονται διαφωνίες που είχαν αρκετές φορές Ερντογάν - Γκιουλ, π.χ. στην εξωτερική πολιτική, με τον Γκιουλ να φέρεται να έχει επισημάνει ότι Ερντογάν και Νταβούτογλου το παράκαναν με την ανάμειξη στις πολιτικές εξελίξεις χωρών της Μέσης Ανατολής, «ενεργώντας ως πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας ή της Αιγύπτου», κάτι που - κατά τη γνώμη του - θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget