ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Σύσφιξη συνεργασίας με έμφαση σε επενδύσεις και ασφάλεια

Τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ, ως όχημα προώθησης ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, επιβεβαίωσε η επίσημη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα, χτες. Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά, είμαστε στενοί φίλοι» και την ώρα που η κυβέρνησή του συνεχίζει να αιματοκυλά τον Παλαιστινιακό λαό, τους αγωνιστές του οποίου συγκαταλέγει στους «τρομοκράτες», επισήμανε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για βελτίωση και της «ασφάλειας» στην περιοχή, την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», από την οποία η περιοχή υποφέρει, όπως τόνισε. Ακόμα, ο Νετανιάχου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Τελ Αβίβ για επενδύσεις στην Κύπρο, ιδίως στους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού.
Από τη μεριά του, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «πλήρη» και «ουσιαστική» «ημερήσια διάταξη των συνομιλιών μας», ενώ διαμηνύοντας την ετοιμότητα και της Λευκωσίας να συνδράμει σε αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, συμπλήρωσε πως οι διμερείς επαφές γίνονται «υπό το φως του κοινού μας στόχου να συμβάλουμε ως αξιόπιστος παράγοντας στη σταθερότητα καθολικά στην περιοχή... καταπολέμησης της ασύμμετρης απειλής, όπως είναι η αυξανόμενη τρομοκρατία». Μάλιστα, ανέδειξε και την επικίνδυνη για τους λαούς τακτική του «πατάω σε πολλές βάρκες» που προσπαθεί να αξιοποιήσει και η κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλουμε στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και με τα υπόλοιπα των αραβικών κρατών είναι, στο βαθμό που μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς, για να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια».
Μεταξύ άλλων, τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών (τον Αναστασιάδη συνοδεύουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου, Τουρισμού και Εξωτερικών) θα απασχολούσε και η ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.
Ευκαιρίες για «νέες συμμαχίες»
Νωρίτερα χτες το πρωί, ο Ν. Αναστασιάδης είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, που μεταξύ άλλων επισήμανε ότι με τις «προκλήσεις» που διαμορφώνονται στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, «υπάρχουν και ευκαιρίες για διαμόρφωση νέων συμμαχιών, όπου κοινές αξίες και ενδιαφέροντα αντικαθιστούν παλαιότερους φόβους και διενέξεις».
Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επαφών του Αναστασιάδη δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο κυπριακά δημοσιεύματα κατέγραφαν ότι ο Κύπριος ηγέτης συνάντησε και στελέχη του ενεργειακού κολοσσού «Ντελέκ» (που εξέφρασε ενδιαφέρον περαιτέρω ανάμειξης στην ανάπτυξη και παραγωγή φυσικού αερίου), όπως και ότι, μεταξύ άλλων, το Τελ Αβίβ ιεραρχεί τη σχέση του με τη Λευκωσία, αναζητώντας τρόπους ανάπτυξης των σχέσεών της με χώρες που ως τώρα δεν έχει «επαφές».
Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε «μακράν τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «θέματα που αφορούν περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού», αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Αύριο η συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη
Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, αναμένεται νέα συνάντηση του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί και του Νίκου Αναστασιάδη. Σήμερα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο άνδρες, ενώ, χτες, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Οζντίλ Ναμί και Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχαν νέα συνάντηση.
Συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ
Με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αϊντε, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε: «Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Αϊντε, κατά τη διάρκεια της οποίας, του έθεσα τους προβληματισμούς και τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το Κυπριακό. Νομίζω ότι μετά από αυτή τη συζήτηση, γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να κατανοήσει στη λεπτομέρειά τους τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση. Από πλευράς μου, επέμεινα στην ανάγκη να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των ξένων στρατών από τη Μεγαλόνησο». Από την πλευρά του, ο Αϊντε φέρεται να εμφανίστηκε «αισιόδοξος» στη συνάντηση για εξεύρεση «λύσης».

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget