ΠΑΣΟΚ Αλλαγή ηγεσίας με βλέψεις για αναβαθμισμένο ρόλο

Η Φώφη Γεννηματά αναδείχτηκε 5η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Κυριακής (σε σύνολο 52.388 ψηφισάντων, έλαβε 26.868 ψήφους, ο Α. Λοβέρδος 13.167 και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος 11.944).
Παραλαμβάνοντας χτες καθήκοντα από τον Ευ. Βενιζέλο και σπεύδοντας να εκφράσει την «αγωνία» της για τη διασφάλιση των στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου, η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι «η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές που κανένας από εμάς δεν θέλει να γίνουν δραματικές. Αποτελεί ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη».
Εκφράζοντας τη «διαθεσιμότητα» του κόμματός τους να αναλάβει εκ νέου ρόλο στα παζάρια με τους δανειστές, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα να υποστηρίζει και να υπηρετεί την εθνική στρατηγική (...) Η διαπραγμάτευση είναι μια εθνική υπόθεση. Ξεπερνά τα όρια ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης (...) Είναι η ώρα της αλήθειας, της ευθύνης και της ομοψυχίας. Από το 2012 το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και πιστεύω πως έστω και αυτή την ύστατη ώρα, θα πρέπει να διαμορφωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».
Ταυτόχρονα, σκιαγράφησε και πρωτοβουλίες για... αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία: «Να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία, με την κοινωνική μας βάση, με την Αυτοδιοίκηση, τους μαζικούς χώρους, τα κινήματα. Παράλληλα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες διαλόγου με ειλικρίνεια, προκειμένου να διαμορφώσουμε άμεσα έναν ισχυρό, προοδευτικό, πλειοψηφικό πόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Εχει ένα ενδιαφέρον και η τοποθέτηση Βενιζέλου, ο οποίος έκανε σαφές ότι θα διεκδικήσει έναν άλλον, ευρύτερο ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις, με ορίζοντα ακόμα και τη σύμπηξη μετώπου των «φιλοευρωπαϊκών» αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως λέγεται τελευταία.
Είπε: «Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν θα μετέχω βέβαια στην καθημερινή δραστηριότητα και τη λειτουργία του Κινήματος (...) Η οπτική μου γωνία θέλω να είναι ευρύτερη. Θέλω να είναι μια οπτική γωνία εθνική (...) Στόχος μας είναι άλλωστε το συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ, ως θεσμική οντότητα, με την ηγεσία του και τα όργανά του, να συμβάλει αξιόπιστα και αποτελεσματικά στη συγκρότηση ενός ευρύτατου σχήματος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει τη σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά, αλλά όχι μόνο. Περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να συνθέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget