ΥΕΜΕΝΗ Συνεχίζεται η κόλαση του πολέμου μετά τη νέα αναβολή συνομιλιών

Με εφιάλτη δίχως τέλος μοιάζει η συνέχιση των φονικών, ισοπεδωτικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν στην Υεμένη, από τις 26 Μάρτη, τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους, με πρόσχημα την αποκατάσταση της εξουσίας του Προέδρου Χάντι και απώτερο στόχο τον έλεγχο της περιοχής, ως γεωπολιτικό πλεονέκτημα έναντι του Ιράν, που είναι η δεσπόζουσα δύναμη στην ευρύτερη περιφέρεια.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη, ανάμεσα στην εξόριστη κυβέρνηση του Προέδρου της Υεμένης Χάντι και στελέχη των σιιτών Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα και σημαντικό μέρος του βόρειου και νότιου τμήματος της χώρας, αναβλήθηκαν για άλλη μια φορά... για «τεχνικούς λόγους». Αφορμή στάθηκε η άρνηση των αιγυπτιακών αρχών να δώσουν άδεια προσγείωσης και διέλευσης του αεροσκάφους που μετέφερε αντιπροσωπεία των σιιτών Χούτι και κομμάτων της αντιπολίτευσης της Υεμένης, από το Τζιμπουτί στη Γενεύη μέσω Καΐρου.
Το ίδιο 24ωρο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕΜπαν Κι Μουν προχώρησε σε ακόμη μία υποκριτική «έκκληση» για «προσωρινή εκεχειρία», σε μία χώρα που έχει διαλυθεί από την ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Ο (εξόριστος στη Σ. Αραβία) υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Ριάντ Γιασίν, εμμέσως πλην σαφώς την απέρριψε, επαναλαμβάνοντας ως όρους την άμεση αποχώρηση των σιιτών Χούτι από τις πόλεις που έχουν καταλάβει, την απελευθέρωση 6.000 κρατουμένων και την επιλεκτική εφαρμογή αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο Γιασίν απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στις πρότερες καταγγελίες της επικεφαλής της «UNESCO», Ιρίνα Μπόκοβα, περί της καταστροφής ορισμένων εκ των χαρακτηριστικά όμορφων παλαιών κτιρίων της Σαναά, που θεωρούνται αριστουργήματα της ισλαμικής, αστικής αρχιτεκτονικής, από τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.
Καταγγελίες για 10.000 νεκρούς και τραυματίες
Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ο Μοχάμεντ αλ Μοκμπέλ, ανώτερο στέλεχος του Κεντρικού Συμβουλίου του Κινήματος Ανσαρουλάχ των Χούτι της Υεμένης, κατήγγειλε προχτές τις δραματικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στον άμαχο πληθυσμό, μιλώντας σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον υεμενίτικο λαό που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μασχάντ του Ιράν.
Ο Μοχάμεντ αλ Μοκμπέλ σημείωσε ότι από τις 26 Μάη έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον το 30% αυτών είναι γυναικόπαιδα. Υπογράμμισε τις δραματικές συνθήκες ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, που καλούνται να επιβιώσουν δίχως επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού, τρόφιμα, ηλεκτρικό και καύσιμα, επαναλαμβάνοντας μία ανάλογη ζοφερή εικόνα που είχε δώσει προηγουμένως εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Υεμένη.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Υεμένης, Ταμίμ Σάμι, σημείωσε την προ ημερών καταστροφή κοντέινερς που περιείχαν ιατροφαρμακευτική βοήθεια της «OXFAM» στη βόρεια επαρχία Σάαντα, από τα σαουδαραβικά αεροσκάφη. Πρόσθεσε, τέλος, ότι πάνω από 5.000 κάτοικοι της Υεμένης υποφέρουν από ελονοσία και δάγκειο πυρετό, λόγω των ελλείψεων.
«Πόλεμο» κατά του κράτους κήρυξαν στο Νατζράν της Σ. Αραβίας
Η συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη φαίνεται πως προκαλεί την ίδια ώρα ανησυχητικές εξελίξεις και στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Χτες, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «FARS», επικαλούμενο πηγές προσκείμενες σεφυλάρχους της μεθοριακής νοτιοδυτικής σαουδαραβικής πόλης Νατζράν, μετέδωσε πως κήρυξαν «πόλεμο κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος κατοχής». Οι φύλαρχοι του Νατζράν φάνηκαν, μάλιστα, να παρομοιάζουν το βασιλικό οίκο των Σαούντ «σαν τη διαφθορά επί της Γης, που χύνει το αίμα αθώων ανθρώπων στον πλανήτη, εν είδη ρουτίνας».
Πηγές προσκείμενες στους φύλαρχους του Νατζράν κατήγγειλαν ακόμη τη σαουδαραβική μοναρχία, πως επιχειρεί να μετατρέψει την περιοχή Νατζράν «σε πρώτη γραμμή του πολέμου κατά αδελφών και γειτόνων», αλλά και σαν «πεδίο βολών πυροβολικού σε βάρος του λαού της Υεμένης, ήδη από τη δεύτερη βδομάδα του πολέμου».
Οι φύλαρχοι εμφανίστηκαν έτοιμοι και αποφασισμένοι «να ξεσηκωθούν κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος». Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται παρά τις προσπάθειες του Σαουδάραβα υπουργού Εθνοφρουράς, Μουταίμπ μπιν Αμπντάλαχ, να δωροδοκήσει με αρκετά εκατομμύρια ριάλια φυλάρχους του Νατζράν, ώστε να τους πείσει να παραμείνουν στο πλευρό της σαουδαραβικής μοναρχίας...

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget