ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Ευθείες βολές του Αλ. Τσίπρα στην εσωκομματική «αντιπολίτευση»


Και νέες αυταπάτες στο λαό για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση
«Ραντεβού» το Σεπτέμβρη έδωσε χτες ο πρωθυπουργός στα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα έχει υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, για έναν «απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας», αλλά και για «να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας». Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «συντεταγμένα (...) να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες, ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».
Με τις δηλώσεις του αυτές επιχειρεί να βάλει τέλος στη φημολογία γύρω απ' το πώς θα εξελιχθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ σκιαγραφεί την πρόθεσή του να αξιοποιήσει το χρόνο ως τότε ώστε να δοθεί η μάχη για το κέρδισμα του κόμματος απέναντι στην «Αριστερή Πλατφόρμα», την οποία κατηγόρησε για απουσία εναλλακτικού σχεδίου αστικής διαχείρισης.
«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια "iou" αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», είπε ο πρωθυπουργός, πετώντας το «γάντι» στους επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικαλέστηκε εξάλλου σαν άλλοθι των επιλογών της κυβέρνησής του ότι τάχα «ο δύσκολος συμβιβασμός (...) μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε» και ξεκαθάρισε ότι μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή του νέου πακέτου προαπαιτούμενων «για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση». Γι' αυτήν καθαυτή τη διαπραγμάτευση, που είναι ήδη γνωστό ότι -στο «καλό σενάριο» κατά την κυβέρνηση- κυοφορεί ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο, κατέφυγε στην καλλιέργεια αυταπατών στο λαό, υποστηρίζοντας «η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ταυτόχρονα, σε μια αναφορά που «μπλέκει» τις επενδύσεις για την καπιταλιστική ανάκαμψη με τη «στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων», δήλωσε ότι στο ίδιο διάστημα η κυβερνητική πολιτική θα εστιάσει «στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία».
Διεργασίες στην ΚΟ και το κόμμα
Η σημερινή πάντως ψηφοφορία στη Βουλή έχει αναχθεί από το Μέγαρο Μαξίμου σε «βαρόμετρο» για την κυβέρνηση, καθώς έχει ξεκαθαριστεί εάν τα νέα προαπαιτούμενα ψηφιστούν από λιγότερους από 120 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τότε θα δρομολογηθούν διαδικασίες αντικατάστασης της κυβέρνησης από ένα σχήμα ενδεχομένως «εθνικής ενότητας» και εκλογές. Οι προσπάθειες και των δύο πλευρών επικεντρώνονται στους βουλευτές που επέλεξαν το «παρών» στην τελευταία ψηφοφορία. Σε πλήρη εξέλιξη εξάλλου βρίσκεται η «μάχη» στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στο επόμενο Συνέδριο που πολλοί αιτούνται να συγκληθεί άμεσα.
Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την αποτίμηση των όσων διαδραματιστούν σήμερα στη Βουλή. Χτες, υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της ΠΓ ο Ρ. Ρινάλντι, επικεφαλής της ΚΟΕ, καταγγέλλοντας «ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ» που «είχε προδιαγραφεί από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της "Θεσσαλονίκης" και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή».Παραλείπει, βεβαίως, να σημειώσει ότι τη διαδρομή αυτή είχε στηρίξει ο ίδιος και ο φορέας του οποίου ηγείται και μάλιστα το τελευταίο διάστημα από θέση κοντά στην «κυρίαρχη ομάδα»...
Να σημειώσουμε σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες ότι εκκρεμεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως έχουν ζητήσει με κοινή τους δήλωση 109 μέλη της, εκφράζοντας αντιρρήσεις στη συμφωνία με την ΕΕ.
«Πυρά» από Κωνσταντοπούλου - Νέο φορέα «δείχνει» η Πορτάλιου
Στο μεταξύ, νέα «πυρά» εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας στην «Διακοινοβουλευτική Συνέλευση» Ελλήνων της διασποράς, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας της» και πως«το κοινοβούλιο καλείται από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, από τις 13 Ιουλίου 2015, να νομοθετεί καθ' υπαγόρευση της εκτελεστικής εξουσίας και μάλιστα της συνόδου ηγετών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».
«Από τις 13 Ιουλίου αμφισβητείται η δημοκρατία στη χώρα μας, το αυτεξούσιο της Βουλής, η ελευθερία συνείδησης και έκφρασης των βουλευτών, η δυνατότητά τους να συζητήσουν», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «υποχρεώνεται μια κυβέρνηση, η οποία ξεκάθαρα έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί και αντιστρατεύεται αυτό το πρόγραμμα, να το φέρει προς ψήφιση υπό την απειλή βίαιου θανάτου της κοινωνίας, υπό την απειλή υποβολής σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας».
Μιλώντας, εξάλλου, σε εκδήλωση του «R-Project», η Ελένη Πορτάλιου υπερασπίστηκε τη συγκρότηση ως κοινωνικού και πολιτικού κινήματος του «Οχι» στο δημοψήφισμα. Ασκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «αδιαφανές κέντρο γύρω από τον πρόεδρο και τις ομάδες που συνέπλεαν άκριτα, το οποίο δημιουργούσε διαρκώς τετελεσμένα», στο οποίο και προσήψε την ευθύνη για τις εξελίξεις. «Η απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως έργο του μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού κινήματος του ΟΧΙ. Οι δυνάμεις της αριστεράς που δεν συμφιλιώνονται με τη νέα κατάσταση πρέπει να έχουν αυτό ως πρώτο στόχο», κατέληξε η Ελ. Πορτάλιου.
«Ευρύτερες συναινέσεις», για να περάσουν τα «σκληρά μέτρα»
Την ανάγκη ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, με πρόσωπα «ευρύτατης αποδοχής» υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, λέγοντας ακόμα ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση ανασύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας.«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλη αποδοχή και πρέπει να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις γιατί τα μέτρα αυτά είναι σκληρά (...) Ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε άμεση ανασύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας και νέο κυβερνητικό σχήμα με πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και κύρους, όχι απαραίτητα από την αντιπολίτευση», δήλωσε στο Mega.

Συνέστησε ακόμα στον Αλ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες και για την αποκατάσταση της ενότητας του κόμματος. «Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και σε επίπεδο ΚΟ και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής» ανέφερε.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget