ΤΟΥΡΚΙΑ Το προχτεσινό μακελειό αξιοποιείται για ευρύτερες διεργασίες Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 32

Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης
Ενα άτομο ύποπτο για την προχτεσινή πολύνεκρη επίθεση στην ανατολική πόλη Σουρούτς της Τουρκίας ταυτοποιήθηκε, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργόςΑχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι αν και οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ως υπεύθυνο το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ), «δεν είναι σωστό να πούμε κάτι, πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες».
Οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας που έγινε στη διάρκεια μαζικής εκδήλωσης στο πολιτιστικό κέντρο «Αμαρα» της Σουρούτς, είχαν φτάσει μέχρι χτες τους 32, ενώ σχεδόν 30 ακόμα άτομα εξακολουθούσαν και χτες να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Θυμίζουμε ότι το μακελειό σημειώθηκε, ενώ πάνω από 300 μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF - που έχει στενή σχέση με το φιλοκουρδικό HDP) συμμετείχαν σε προετοιμασίες για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της κουρδικής πόλης Κομπανί στη Συρία, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά.
Προχτές το βράδυ, στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλωτές που καταδίκασαν την επίθεση αλλά και την κυβέρνηση ως συνυπεύθυνη, αντιμετώπισαν τα δακρυγόνα και τις αντλίες νερού των δυνάμεων καταστολής, ενώ στη Σανλιούρφα, την επαρχία όπου ανήκει και η Σουρούτς, οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν κάθε κινητοποίηση αλλά και έκδοση ανακοίνωσης.
Παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε και η μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση της χώρας, TUSIAD, κάνοντας λόγο για «σοβαρή επίθεση που στοχοποιεί τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη».
Η «Χουριέτ» μετέδωσε χτες ότι οι ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες) είχαν πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα τζιχαντιστών του «ΙΚ» στα τέλη Ιούλη και αρχές Αυγούστου.
Την επίθεση καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, όπως και μια σειρά κυβερνήσεις. Στο φόντο διαφωνιών και παζαριών για τη συμμετοχή της Αγκυρας στο «διεθνή συνεταιρισμό» που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους"», ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC), Νεντ Πράις, σημειώνει από την Ουάσιγκτον ότι «επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με την Τουρκία και με άλλους εταίρους για την καταπολέμηση της κοινής απειλής της τρομοκρατίας».
Το φονικό έδωσε αφορμή - όπως ήταν φυσικό - σε μια σειρά συζητήσεις και αρθρογραφία για την ανάγκη να υπάρξει σθεναρέστερη «απάντηση» στην τρομοκρατία και το «ΙΚ», με τα ίδια επιχειρήματα που - θυμίζουμε - αξιοποιούνται στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων συνολικά στη Μέση Ανατολή.
Κριτική για την «εξωτερική πολιτική»
Νέες διεργασίες προδιέγραψαν και οι παρεμβάσεις πολλών κομμάτων.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρεπουμπλικανικού CHP, Χαλούκ Κοτς, έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα του έχει επικρίνει «τις επιλογές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και τόνισε πως «η τουρκική προσέγγιση σε τέτοιες συγκρούσεις (στις οποίες εμπλέκεται το ΙΚ) (...) απείχε πολύ από το να είναι εποικοδομητική».
Οι δύο πρόεδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, ζήτησαν να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, για να συζητηθούν η εξωτερική πολιτική της χώρας, η διαπραγματευτική διαδικασία με την κουρδική πλευρά και η συνολική πολιτική της Αγκυρας στη Ροτζάβα (περιοχή με πολλούς Κούρδους στα νότια σύνορα της Συρίας). Το HDP κάλεσε τα μέλη του και γενικά τους πολίτες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας τους, κάτι που φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατήγγειλαν ως έκκληση εξοπλισμού.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να επιδράσουν και στη διαδικασία διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης. AKP και CHP συνεχίζουν τις επαφές και τις επόμενες μέρες κανονικά αναμενόταν ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων που ξεκίνησε το AKP την προηγούμενη βδομάδα, την ώρα που υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που λένε ότι το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι πιθανό κατά 50%.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget