Συνεχίζεται η συζήτηση για το μέλλον της Eυρωζώνης

Στη συζήτηση που έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα της πολιτικής ενοποίησης της Eυρωζώνης και των σεναρίων για δημιουργία «ζωνών» πολλών ταχυτήτων στην Ευρώπη δίνει συνέχεια με άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ο Τέο Ζόμερ, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας από το 1972 έως το 1992 και στη συνέχεια εκδότης της έως το 2000. Ο Τ. Ζόμερ θέτει τη διάσταση της πολιτικής ενοποίησης της Eυρωζώνης και της στρατιωτικής ενοποίησης της ΕΕ σημειώνοντας: «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό γιατί δεν μπορούμε να αφεθούμε εντελώς στους Αμερικανούς». 
Όπως σημειώνει ο Τ. Ζόμερ  «Όλοι επιθυμούν μια "καλύτερη" Ευρώπη. Όμως πώς είναι αυτή; Υπάρχουν δύο σχολές: αυτοί που θέλουν "περισσότερη" Ευρώπη και αυτοί που θέλουν "λιγότερη"». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της «περισσότερης» και εξηγεί: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν κύκλο φωτιάς: Στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος, η ισλαμιστική απειλή από τη Μέση Ανατολή απειλεί άμεσα την ασφάλειά μας, οι αναταράξεις στη Βόρεια Αφρική φτάνουν σε εμάς μέσω των μεταναστών, ακόμη και οι "Αλ Σεμπάμπ" και "Μπόκο Χαράμ" που δρουν στην υποσαχάρια Αφρική αποτελούν απειλή για εμάς. Γι’ αυτούς τους λόγους έχει έρθει η ώρα να αναπτύξουμε και πάλι την κοινή πολιτική ασφάλειας και υπεράσπισης της ΕΕ, τη δημιουργία, δηλαδή, ενός ευρωπαϊκού στρατού (...) Παράλληλα πρέπει να εμπεδώσουμε το μάθημα που λάβαμε από την οικονομική κρίση, ότι, δηλαδή, μια νομισματική ένωση χωρίς μια πολιτική ένωση προορίζεται να αποτύχει».
Η τοποθέτηση του Τ. Ζόμερ έρχεται στη συνέχεια ανάλογων τοποθετήσεων του Β. Σόιμπλε, του Φρ. Ολάντ και του Ζ. Ντελόρ, οι οποίοι φέρνουν στο προσκήνιο σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης, με έναν πιο στενό πυρήνα - εμπροσθοφυλακή και με αυστηρότερους κανόνες, που ούτως ή άλλως αποκλείουν πολλά από τα σημερινά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Πρόκειται για σενάρια και ζυμώσεις που υπάρχουν από την έναρξη της ύπαρξης της Ευρωζώνης, ωστόσο ειδικά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνουν στο φόντο των ισχυρών ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωζώνης και ΕΕ. 
Δε φεύγει από το «τραπέζι» το σενάριο Grexit
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Bloomberg» το σενάριο του Grexit θα επανέλθει το 2016.
Συγκεκριμένα, το 71% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη την επόμενη χρονιά.
Σε ποσοστό 70% εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα είναι ασφαλής εντός του ευρώ το 2015. Ωστόσο, οι μισοί ερωτηθέντες επισήμαναν ότι το νέο δάνειο θα αποδειχθεί πολύ μικρό εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση χρέους. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget