Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού απαιτούν οι ταξικές δυνάμεις Διαμαρτυρία και υπόμνημα προς το υπουργείο από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε τη Δευτέρα 20 Ιούλη αντιπροσωπεία της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ και επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων.
Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ, «η διαμαρτυρία αφορούσε την καθυστέρηση των πληρωμών σε συμβασιούχους και την απαίτηση για πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους συναδέλφους που θα δουλέψουν σε λίγο καιρό μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, όπως φαίνεται από το υπόμνημα που παρατίθεται παρακάτω.
Λόγω απουσίας του κ. Ξυδάκη συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του γραφείου του, ο οποίος χωρίς ντροπή ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν χρήματα μισθοδοσιών δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές! Όσο για τα δικαιώματα στα Κοινωφελή Προγράμματα απλά δεν απάντησε. Ανέφερε μάλιστα αρκετές φορές ότι είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια που γίνεται, ενώ ταυτόχρονα αρνούνταν να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τη λύση των προβλημάτων και την καταβολή των δεδουλευμένων.
Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από την "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση. Ωστόσο ο προκλητικός εμπαιγμός με τα ωμά ψέματα και την αλαζονεία δίνουν σαφή μηνύματα και για την ηθική τους ποιότητα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη ζωή μας. Στην οργανωμένη πάλη βρίσκεται η λύση, με τη συμμετοχή μας χωρίς απογοήτευση, φόβο και αυταπάτη. Δεν δοκιμάσαμε ακόμα τη δύναμή μας.
Συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, τη μόνη αταλάντευτη και ειλικρινή δύναμη στο εργατικό κίνημα.
Δίνουμε μία πρώτη απάντηση σήμερα το απόγευμα με τη μαζική συμμετοχή μας στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα μέτρα».
Παραθέτουμε αυτούσιο το υπόμνημα που κατέθεσε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ:  
«Χιλιάδες εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου όλων των ειδικοτήτων, που δουλεύουν, είτε σε έργα ΕΣΠΑ είτε ως εποχικό προσωπικό (7μηνες συμβάσεις), στο υπουργείο Πολιτισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς είναι απλήρωτοι στην πλειοψηφία τους για τουλάχιστον 2 μήνες και πάνω.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πάνω από 1.700 εργαζόμενοι, κυρίως φύλακες και καθαριστές, που προσλήφθηκαν κυρίως τον Απρίλη και τον Μάη σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα ως εποχικό προσωπικό για επτά μήνες, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, δηλαδή είναι απλήρωτοι δύο και τρεις μήνες.
Στα έργα ΕΣΠΑ η κατάσταση είναι ανάλογη, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τον Ιούνη, ενώ στους περισσότερους οφείλονται τα δεδουλευμένα και του Μάη, αλλά και προηγούμενων μηνών.
Αναφέρουμε κάποια: 
  • Στη Δ/νση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για Μάη και Ιούνη.
  • Στην ΕΦΑ Ημαθίας είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι για τρεις μήνες, από τον Απρίλη.
  • Στην ΕΦΑ Λέσβου, στη Μυτιλήνη οφείλονται δεδουλευμένα δύο μηνών, ενώ στη Λήμνο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για έξι μήνες, δηλαδή για όλο το 2015.
  • Στην ΕΦΑ Έβρου (Σαμοθράκη) οφείλονται δεδουλευμένα τριών μηνών, από τον Απρίλη.
  • Στην ΕΦΑ Κέρκυρας οφείλονται δεδουλευμένα από δύο έως τέσσερις μήνες.
Τα ίδια ισχύουν και για Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησο, Ήπειρο, σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα πολλών έργων είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Λόγω αυτής της κατάστασης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησής τους για να πάνε για δουλειά.
Επίσης, καταγγέλλουμε ότι πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων καταφεύγουν αυτό το διάστημα στην επιβολή υποχρεωτικών αδειών, πολλές φορές άνευ αποδοχών, εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της αρχαιολογικής έρευνας ενώ απειλούν ακόμα και με κλείσιμο του έργου και απολύσεις. Πρόκειται για κλιμάκωση της τρομοκρατίας για να μην αντιδρά κανείς, να μη διεκδικεί τα αυτονόητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Εφορεία Φλώρινας και την Εφορεία Ημαθίας.
Κοντά σε αυτήν την κατάσταση έχουμε και τους συναδέλφους που θα δουλέψουν άμεσα μέσα από πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα κατάπτυστα, που δίνουν φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Αποτελούν την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αυτούς τους συναδέλφους θα σταθούμε αλληλέγγυοι από την αρχή. Δεν θα είναι μόνοι τους.
Κατόπιν των παραπάνω απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας: 
  1. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων. 
  1. Τη δέσμευση για σταθερή πληρωμή των μισθών μας τις τρεις πρώτες μέρες κάθε μήνα. 
  1. Την κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες κανονικές, άδειες αναρρωτικές κ.λπ.) στους εργαζόμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς και τη μισθολογική τους εξίσωση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Καλύπτουν πραγματικές λειτουργικές ανάγκες και προσφέρουν πραγματική εργασία.
  1. Μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget