ΝΔ Επιχείρηση να ξαναστηθεί ως «ο πυλώνας που πρέπει» για το σύστημα

...αλλά και «ετοιμότητα συνεννόησης» με την κυβέρνηση για τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου
Τα επόμενα βήματα της ΝΔ, στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ξανά ως πυλώνας ικανός να διεκδικήσει την αστική διακυβέρνηση, αλλά και προσώρας υποστηρικτικός στην κυβέρνηση, ώστε να προωθήσει τα μέτρα που συμφώνησε με τους «εταίρους», εμφανίστηκε ο Ευ. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1.
Καταρχάς ξεκαθάρισε ότι έστω και ως «μεταβατικός» πρόεδρος της ΝΔ, έχει «όλες τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από το καταστατικό» του κόμματος. Εβαλε ζητούμενο να υπάρχει «ένα μοντέλο στη ΝΔ πιο συλλογικής λειτουργίας (...) επαναπροσδιορίζοντας (...) τη φυσιογνωμία της ΝΔ στο χώρο της Κεντροδεξιάς (...) Δηλαδή, να ακολουθήσουμε το μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες».
Επέμεινε ότι «όσο θα διαρκεί αυτή η μεταβατικότητα, δεν μπορεί η ΝΔ να είναι αδρανής. Πρέπει να διοικηθεί, πρέπει να λειτουργήσει. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδώσουμε το στίγμα μας, να ανοίξουμε καταρχήν τους καταλόγους μας να εγγραφούν νέα μέλη και να επανεγγραφούν όλα τα παλαιά (...) Να προχωρήσουμε στις συζητήσεις προσδιορισμού της ταυτότητάς μας στα σημερινά δεδομένα (...) να προχωρήσουμε ώστε η ΝΔ να αποτελέσει τον πυλώνα που πρέπει να είναι στο πολιτικό σκηνικό».
Ζήτησε αλλαγή των κανόνων εκλογής προέδρου, ώστε αυτή να μη γίνεται από όποιον προσέλθει να ψηφίσει σε μια «ανοικτή» διαδικασία, αλλά μέσω αντιπροσώπων σε συνέδριο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε, σε μια τέτοια περίπτωση, να βάλει και ο ίδιος υποψηφιότητα. Στο μεσοδιάστημα, όπως είπε, «έχω πλήρη εξουσιοδότηση από όλα τα όργανα, όσο η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δε σταθεροποιείται η πολιτική ζωή και η οικονομία, έχω πλήρη εξουσιοδότηση να τα διαχειριστώ και να προχωρήσω σε αυτά».
Σημειωτέον, την Παρασκευή συνεδριάζει στα κεντρικά του κόμματος, υπό την προεδρία του Ευ. Μεϊμαράκη, η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, με θέμα συζήτησης την «τρέχουσα πολιτική κατάσταση». Ο Ευ. Μεϊμαράκης λέγεται ότι θα προτείνει το εξής χρονοδιάγραμμα: Τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη να ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής - επανεγγραφής μελών. Αρχές Γενάρηνα γίνουν εσωκομματικές εκλογές, για να αναδειχθούν αιρετοί σύνεδροι. Μάρτη να γίνει το τακτικό συνέδριο του κόμματος (ήταν προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2016), με ανανεωμένη λίστα μελών και να ακολουθήσει η εκλογή του αρχηγού.
«Να ακουμπά και η κυβέρνηση πάνω μας»
Σε κάθε περίπτωση, έβαλε στόχο η ΝΔ «να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο (...) να είναι σε μιαετοιμότητα συνεννόησης και συζήτησης και με τους πολίτες και με την κυβέρνηση και με τους Ευρωπαίους. Και πρέπει να δείχνει ότι είναι η δύναμη που μπορούν οι πολίτες και οι Ευρωπαίοι, αλλά και η κυβέρνηση, να ακουμπήσουν επάνω της».
Ερωτώμενος ειδικά για τη συνεργασία με την κυβέρνηση, απάντησε: «Εμείς είμαστε συναινετικοί, είμαστε υπέρ της συνεννόησης», για να εφαρμοστεί βέβαια η συμφωνία με τους «εταίρους», για την οποία κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «μας λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει».
Σπεύδοντας, πάντως, να αποποιηθεί της ευθύνης για το περιεχόμενο της συμφωνίας, έστω κι αν την προβάλει ως αναγκαίο κακό, συμπλήρωσε: «Εγώ δε διαπραγματεύτηκα. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου. Και τα μέτρα τα οποία έρχονται, πιστεύω ότι είναιαπόλυτα υφεσιακά (...) Πρέπει να τονιστεί στους πολίτες ότι το Μνημόνιο δεν είναι ούτε Αριστερό, ούτε Δεξιό (...) Είναι πολιτικές αναγκαίες που επιβάλλονται λόγω των καταστάσεων και που κανείς μας δε θέλει να τις εφαρμόσει και που κανείς μας δεν τις πιστεύει (...) Και εφόσον θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη - γιατί το χειρότερο κακό είναι να μην είμαστε στην Ευρώπη - είναι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Επανέφερε, μάλιστα, στο λαό στο ψευτοδίλημμα: «Συμφωνία από τη μία, καμία συμφωνία από την άλλη. Το καμία συμφωνία έχει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Οπότε, αναγκαστικά έφερε (σ.σ. η κυβέρνηση) την κακή συμφωνία».
«Οχι στις εκλογές»
Αναφερόμενος στην κατάσταση με τις διαρροές κυβερνητικών βουλευτών σε ψηφοφορίες, έσπευσε να τονίσει ότι ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να ζητήσει ούτε εκλογές, ούτε τίποτα».
Επέμεινε χαρακτηριστικά: «Θέμα υπάρχει. Οχι, όμως, εκλογών. Θέμα υπάρχει, διότι προσέξτε, έχει δεσμευτεί για τη συμφωνία. Τα κυβερνητικά κόμματα οφείλουν να βάλουν κυβερνητική πειθαρχία. Οχι η αντιπολίτευση. Τα κυβερνητικά κόμματα εισηγούνται. Ο κ. Τσίπρας εισηγείται. Τη δική του υπογραφή φέρουν τα νομοσχέδια. Αρα, ή θα έπρεπε να τους διαγράψει ή στέλνει ένα μήνυμα ότι προχωράει μαζί τους και είναι όλα μια χαρά. Μια ωραία ατμόσφαιρα! Δεν είναι έτσι!».
Και συνέχισε: «Γιατί να κάνουμε εκλογές; Ποιο είναι το διακύβευμα;», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Η αντιπολίτευση πάντα ζητάει εκλογές και τώρα κάνει εντύπωση γιατί δε ζητάμε εκλογές. Δεύτερον, οι εκλογές πιστεύω ότι θα είναι καταστροφή. Και για την οικονομία. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται».
Ερωτηθείς, άλλωστε, αν η ΝΔ θα έμπαινε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή «ειδικού σκοπού», έβαλε ζήτημα ότι έτσι αξιωματική αντιπολίτευση θα γινόταν η Χρυσή Αυγή «και δεύτερον, δε μας το ζήτησαν».



Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget