ΑΔΗΛΩΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Στα σκαριά το σχέδιο «νομιμοποίησης»

Στο προσκήνιο επανέρχεται το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη «νομιμοποίηση» των κάθε είδους αδήλωτης προέλευσης και πηγής καταθέσεων και εισοδημάτων, είτε αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, είτε έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού ή άλλους «φορολογικούς παραδείσους» της πλουτοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κεφάλαια που αποκτήθηκαν από διάφορες δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς βέβαια να έχουν δηλωθεί στην Εφορία.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, η σχετική νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον ερχόμενο μήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπονται γενναία φορολογικά «μπόνους» και εκπτώσεις σε όλες τις κατηγορίες, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις μεταφοράς των κεφαλαίων από το εξωτερικό στις εγχώριες τράπεζες, καθώς και στην περίπτωση «ενδιαφερόμενων» που θα δηλώσουν ότι τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν σε κάποιας μορφής «επένδυση» στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα σε αγορές ακίνητης περιουσίας, μετοχών κ.ά.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο σχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (Μάης 2015) από την «πρώτη φορά Αριστερά», στη βάση του οποίου προβλεπόταν συμβολικός φόρος μόλις 21%. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα ρύθμιση θα προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερες όσο και προκλητικές εκπτώσεις, σε σχέση με αυτές του προηγούμενου σχεδίου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις «επενδύσεων»...
Απροκάλυπτος εμπαιγμός
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι απέκτησε «σημαντικότατα στοιχεία για θέματα φοροδιαφυγής», μέσω του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Οπως αναφέρεται, πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία αυτά θα «αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές στον αγώνα του ελληνικού Δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ποσά είναι αξιοποιήσιμα μόνο στην περίπτωση που εντοπιστούν φαινόμενα επίσημης φοροδιαφυγής και αδήλωτων εισοδημάτων. Επιπλέον, ακόμη και όσοι τυχόν εντοπιστούν με αδήλωτα εισοδήματα, θα έχουν κάθε δικαίωμα να ενταχθούν στη χαριστική ρύθμιση «οικειοθελούς συμμόρφωσης» που προωθείται από τη συγκυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget