ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Τριήμερο κινηματογραφικών προβολών αφιερωμένο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης (VIDEO

Σε εξέλιξη το τριήμερο κινηματογραφικών προβολών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στον κινηματογράφο«Αλκυονίδα», που είναι αφιερωμένο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης που πέρασαν από φυλακές και εξορίες, κρατώντας ψηλά τη σημαία του Κόμματος, του τιμημένου ΚΚΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού που παρουσιάζει σπάνια ντοκουμέντα σχετικά με τη ζωή των εξόριστων, τα βασανιστήρια, την ασιτία, τις αρρώστιες, τις εκτελέσεις. Αλλά και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία όπως π.χ. σατιρικές εφημερίδες με χαρακτηριστικούς τίτλους «Φυλαχτείτε!», «Προφυλαχτείτε!» κ.ά. Οι επισκέπτες μάλιστα χτες είχαν την ευκαιρία να δουν για μια και μοναδική φορά πρωτότυπες χειροτεχνίες των εξόριστων που βρίσκονται στο αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και αφορούσαν ακόμα και μακέτες από σκηνικά για θεατρικά έργα!
1 / 4

Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής

Την Παρασκευή, η βραδιά ξεκίνησε στις 19.00, με την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου «Μακρονησιώτικα» από την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Ακολούθησε η προβολή  του ντοκιμαντέρ του Ελβετού Ολιβιέ Ζισουά «Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας» (2012). Πρόκειται για ένα ποιητικό, ελεγειακό κινηματογραφικό δοκίμιο, χαραγμένο από μνήμες, εικόνες και ήχους του ξερότοπου της Μακρονήσου, του σωφρονιστηρίου των κομμουνιστών, απ' όπου πέρασαν χιλιάδες και χιλιάδες, επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές... Η τραχιά καθημερινότητά των εξόριστων αναβιώνει μέσα από το σιωπηλό τοπίο και το πλατάγισμα των κυμάτων, ανακατεμένο με ποιητικά κείμενα κρατουμένων, με ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα εποχής. Συγκινητική και πρωτότυπη η προσέγγιση του Ζισουά εμφυσά ζωή σε πολύτιμες ιστορικές στιγμές.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους» (2009), μια ταινία που συντίθεται από συνεντεύξεις γυναικών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν κι εξορίστηκαν γιατί πολέμησαν στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ. Το 2008, η Δημητρίου παρουσίασε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τα «Πουλιά στο βάλτο» (2008), μια καταγραφή μαρτυριών 33 γυναικών που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Την επόμενη χρονιά, το 2009, έρχεται η «Ζωή στους βράχους», όπου γυναίκες -οι περισσότερες γνωστές από το πρώτο ντοκιμαντέρ- μιλούν για τη συμμετοχή τους στον ΔΣΕ και τους διωγμούς που υπέστησαν ως συνέπεια των πολιτικών τους επιλογών.

Το Πρόγραμμα του Σαββάτου

Το Σάββατο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Στις 19:00 βιβλιοπαρουσίαση νέων εκδόσεων για τις Φυλακές και εξορίες πολιτικών κρατουμένων με ομιλητή τον Άρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στις 19:30 προβολή «Οι παλαιστές» των Κ. Σταματόπουλου και Σ. Στάμου.
  • Στις 19:45 προβολή «Τα πέτρινα χρόνια» του Π. Βούλγαρη.

Οι εκδηλώσεις της Πέμπτης

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου «Τα πέτρινα πανεπιστήμια», από την συγγραφέαΚυριακή Καμαρινού. Το βιβλίο που εκδόθηκε από την «Σύγχρονη Εποχή», καρπός σημαντικής επιστημονικής έρευνας, που φωτίζει ένα πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού λαού.
Η δομή του βιβλίου φέρνει πρώτα τα βασικά χαρακτηριστικά της νεοελληνικής εκπαίδευσης, δίνοντας την πρέπουσα βαρύτητα στο «ρόλο και την εξέλιξη της Λαϊκής Επιμόρφωσης», καθώς και στην «παρέμβαση του λαϊκού κινήματος», για να φτάσει στο κυρίως θέμα, δηλαδή στην αυτομόρφωση και την αλληλοδιδακτική μέθοδο μόρφωσης των αγωνιστών πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές και στις εξορίες, χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές και πλούσια βιβλιογραφία. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι, και στην απομόνωση και πίσω απ' τα σίδερα ή εξόριστοι, δεν έπαυαν να είναι κοινωνικοί άνθρωποι.
Μάλιστα, οι δεσμώτες κομμουνιστές, που βρίσκονταν στην πρωτοπορία των αγώνων για έναν καλύτερο κόσμο, ένιωθαν περισσότερο την ανάγκη να πλουτίζουν τις γνώσεις τους όχι για ατομικό όφελος, αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν την τελευταία έννοια, η συγκεκριμένη μελέτη, πέρα από την ιστορική της αξία, περιέχει πολλά διαπαιδαγωγητικά στοιχεία για το μόνιμο καθήκον του κομμουνιστή, να προσπαθεί να μορφωθεί κάτω και από τις πιο σκληρές απάνθρωπες συνθήκες, έτσι που να γνωρίζει σε όλο και μεγαλύτερο βάθος τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης.
Γνώση απαραίτητη για εκείνον, που θέλει να συμμετάσχει με τον αγώνα του στην αλλαγή από τον κόσμο της εκμετάλλευσης στον ανώτερο κοινωνικό σχηματισμό του μέλλοντος, το σοσιαλισμό.
Στη συνέχεια, προβλήθηκαν δύο ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού και πιο συγκεκριμένα: «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Αη Στράτης» (2008) και «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Μακρόνησος» (2000). 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget