Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους με προγράμματα του ΟΑΕΔ

Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων -όσα έχουν αφήσει όρθια ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις- δεν εφαρμόζονται στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα διάφορα ταμεία και προγράμματά της, τα οποία ψευδεπίγραφα ονομάζουν πρακτική άσκηση.
Αυτή είναι η προκλητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου που κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των νέων που συμμετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα στον τουριστικό κλάδο.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει πως «η απάντηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη για την ΕΕ, αυτή τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, και έρχεται να προστεθεί στην προ λίγων ημερών κυνική ομολογία της Επιτροπής, σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε μόνιμη δουλειά. Η Επιτροπή στην απάντησή της βαφτίζει "κατάρτιση" τη στυγνή εκμετάλλευση, τις ατελείωτες ώρες εργασίας, την ξέφρενη εντατικοποίηση της δουλειάς και την ανασφάλιστη εργασία και γι' αυτό όχι μόνο δικαιολογεί, αλλά και προωθεί τους μισθούς πείνας, που προκλητικά βαφτίζει "επίδομα κατάρτισης".
Τα ίδια βέβαια αναπαράγουν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα και ο ΟΑΕΔ που χαρακτηρίζουν "ωφελούμενους" τους σκληρά εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους σε αντίστοιχα προγράμματα, που υλοποιούνται σε όλους τους κλάδους και δικαιολογούν με αυτό τον τρόπο την αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με δωρεάν εργαζόμενους για το κεφάλαιο, που συνεχώς ανακυκλώνονται με την αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων και των αντίστοιχων κρατικών χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις.
Η απάντηση της Επιτροπής γίνεται ακόμη πιο προκλητική, καθώς αφήνει ασχολίαστη την καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ερώτησή της, για το θάνατο νεαρής εργαζόμενης από την Ουκρανία, το περασμένο καλοκαίρι σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου εξαιτίας των παραπάνω συνθηκών. Ο λόγος βέβαια είναι προφανής: Αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας προωθεί η ΕΕ με τα διάφορα προγράμματά της για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που και στον κλάδο του τουρισμού συνεχίζεται αμείωτη. ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, εντείνοντας με κάθε τρόπο και μέσο την εκμετάλλευση και την καταπίεση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, γι' αυτό πρέπει να παλέψουν οι εργαζόμενοι. Στην κατεύθυνση της πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών τους μπορούν να ανατρέψουν την αστική εξουσία για να καρπώνονται οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουν».

Η Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί προγράμματα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων για προσλήψεις τζάμπα εργαζομένων, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ευρώ για μισθούς και ασφάλιση.
Με το ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", 8.000 άνεργοι λαμβάνουν για θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση μέχρι 2.458 ευρώ για 500 ώρες, χωρίς ασφάλιση -λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα- ενώ οι πάροχοι κατάρτισης λαμβάνουν ως 1.360 ευρώ για κάθε άνεργο.
Οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εντείνουν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, υποκαθιστώντας τους εργαζόμενους με τζάμπα εργατικό δυναμικό. Γενικεύονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μίας μέρας, καταγράφεται ηλικιακός ρατσισμός, δουλεμπορικά γραφεία φέρνουν από το εξωτερικό εργαζόμενους για βαριές δουλειές στα ξενοδοχεία, με άθλιους μισθούς, συνθήκες εργασίας και ωράρια.
Θύμα της εξοντωτικής δουλειάς υπήρξε μια 19χρονη Ουκρανή μαθητευόμενη που ξεψύχησε στην εργασία της σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο.
Τα αμύθητα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων παρά την κρίση δεν σήμαναν αυξήσεις μισθών, αλλά δραστική μείωση, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη ελληνικών κυβερνήσεων και τρόικας για το ποιος ωφελείται από την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
1. Στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον τουρισμό;
2. Στο ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης προωθούν το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή άθλιων εργασιακών συνθηκών;».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εξ ονόματος της Επιτροπής, απάντησε η κ. Thyssen ως εξής:
«Το έργο στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου παρέχει επαγγελματική εμπειρία (πρακτική άσκηση) έως 6 μήνες. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και οι συμμετέχοντες δεν λαμβάνουν μισθό, αλλά επίδομα κατάρτισης. Μετά την ολοκλήρωση τέτοιων έργων επαγγελματικής εμπειρίας (πρακτικής άσκησης), οι συμμετέχοντες είναι επιλέξιμοι για πρόσβαση σε άλλα έργα επιδοτούμενης απασχόλησης, τα οποία περιλαμβάνουν ρήτρες για την προστασία των εργαζομένων που αποτελούν αντικείμενο των επιδοτήσεων για τη διάρκεια του έργου.
1. Υπάρχει ένα εκτεταμένο κεκτημένο της ΕΕ στους τομείς του εργατικού δικαίου και της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, μεταξύ άλλων, και όσον αφορά την εργασία ορισμένου χρόνου και το χρόνο εργασίας. Η Ελλάδα οφείλει να συμμορφώνεται με το εν λόγω κεκτημένο κατά την εφαρμογή του εθνικού δικαίου, μεταξύ άλλων και στον τομέα του τουρισμού. Η εφαρμογή των οδηγιών, όπως αυτές έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο, εμπίπτει κατά κύριο λόγο στις αρμοδιότητες των εθνικών αρχών. Πράγματι, η εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, καθώς και της συμμόρφωσης με τους εθνικούς κανόνες των πρακτικών που περιγράφονται στο προδικαστικό ερώτημα πρέπει να γίνει από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων εργασίας και των δικαστηρίων.
2. Η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αναδιοργάνωση της επιθεώρησης εργασίας και την ενίσχυση της ικανότητάς της για την παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων που διέπουν τις συνθήκες εργασίας, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, σημαντικά στην καταπολέμηση πρακτικών όπως αυτές που αναφέρονται. Η στήριξη αυτή συμπληρώνεται επίσης με την παροχή τεχνικής βοήθειας μέσω συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget