ΤΟΥΡΚΙΑ Περιπλέκονται τα «σενάρια» συνεργασίας

Δίωρη συνάντηση με τον πρώην επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP (μέχρι και το 2010, αλλά και πρώην υπουργό Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ) Ντενίζ Μπαϊκάλείχε, χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου, που αιφνιδίασε πολλούς και ανατροφοδότησε τα «σενάρια» για μια κυβερνητική συνεργασία AKP - CHP.
Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι ο Μπαϊκάλ, ως μεγαλύτερος βουλευτής του νέου Κοινοβουλίου, θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος. Ωστόσο, βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Μπαϊκάλ δήλωσε ότι «μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι (ο Ερντογάν) θα εξετάσει θετικά κάθε πιθανή συνεργασία», συμπληρώνοντας ότι η συζήτησή τους δεν αφορούσε κανενός είδους διαπραγμάτευση αλλά τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προκρίνει την «άμεση διατήρηση της σταθερότητας και την κοινή κατανόηση για μια λύση».
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα «σενάρια» για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφερόταν χτες σε «ανεπίσημες» επαφές που έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ AKP και CHP, από στελέχη που προκρίνουν ως «την πλέον κατάλληλη λύση» μια συνεργασία των δύο για να διατηρηθεί η «σταθερότητα» στη χώρα. Από την άλλη μεριά, η «Σαμπάχ» έγραφε, ανάμεσα σε άλλα, ότι μεγάλο τμήμα της βάσης του εθνικιστικού MHP «πιέζει» για συνεργασία με το AKP.
Είναι σίγουρο ότι τα παζάρια θα ενταθούν καθώς σε μία περίπου βδομάδα ο Πρόεδρος της χώρας θα καλέσει τον ηγέτη του πρώτου σε ψήφους κόμματος (δηλαδή τον Αχμέτ Νταβούτογλου) για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Προχτές, ο Νταβούτογλου συνάντησε τον Ερντογάν για να του υποβάλει και την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, στην οποία ωστόσο θα παραμείνει μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Χτες, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγετικό στέλεχος του φιλοκουρδικού πολυτασικού, με κυρίαρχη σοσιαλδημοκρατική γραμμή, HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση του AKP για «αδράνεια» απέναντι στα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν ειδικά την τελευταία βδομάδα στην ανατολική Τουρκία (τρεις νεκροί στην προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ και τέσσερις προχτές μετά από επίθεση ενόπλων σε μέλη κουρδικής οργάνωσης αρωγής). «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι περιμένουν (το AKP) να επιτραπεί στη χώρα να φτάσει σε εμφύλιο για να πουν "δείτε πόσο αξίζει το AKP"». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο της με ή χωρίς το AKP καθώς δε θα επιτρέψουμε κανένα χάος ή εμφύλιο πόλεμο».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της και από τη Βραζιλία, επειδή η Γερουσία της χώρας αναγνώρισε επίσημα τη σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως γενοκτονία.
Τέλος, στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγιναν χτες γνωστά εμφανίζουν την Τουρκία 2η σε συνολικά επενδυτικά σχέδια στις υποδομές σε σύνολο 139 αναδυόμενων οικονομιών για το 2014. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βραζιλία.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget