Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΛΠ

Στο φόντο των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ που είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και της διαπάλης για τη μορφή που θα πάρει αυτή (άρα και ποια τμήματα του κεφαλαίου θα ωφεληθούν περισσότερο), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού,Γ. Ανωμερίτης, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του.
Οπως εξηγεί σε σχετική επιστολή που δημοσιοποίησε, διαφωνεί με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (51%) του ΟΛΠ που προωθεί η κυβέρνηση, γιατί όπως δηλώνει, θέση του είναι οι παραχωρήσεις τμημάτων του λιμανιού. Δηλαδή, επί της ουσίας, η διαφωνία του είναι ο τρόπος που τελικά επέλεξε η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και όχι η ίδια η παραπέρα παράδοσή του στους μονοπωλιακούς ομίλους. Μάλιστα, ο Γ. Ανωμερίτης υπενθυμίζει ότι οι παραχωρήσεις ήταν και προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι υπέρ των παραχωρήσεων έχει ταχθεί και τμήμα του εγχώριου κεφαλαίου, όπως είναι για παράδειγμα οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Ανωμερίτης, «η κυβέρνηση διά του ΤΑΙΠΕΔ μετέβαλε τις προγραμματικές της θέσεις επί του θέματος της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, επί του οποίου η θέση μου διαχρονικά ήταν και είναι σαφής: Τα λιμάνια μετοχικά τελούν υπό την πλειοψηφία του Δημοσίου και επιχειρησιακά μέσω των Συμβάσεων Παραχώρησης δίδονται σε πολλούς διαχειριστές και χρήστες. Με βάση τις αρχές ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας, της παραγωγικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, στήριζα και στηρίζω το πρότυπο του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος».
Προσθέτει πως: «Αντιλαμβάνομαι τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και τις προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση. Οι θέσεις μου όμως για τη λιμενική βιομηχανία και τον ΟΛΠ ΑΕ είναι αμετάβλητες, αφού μόνο αυτές διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, τους εργαζόμενους στα λιμάνια και οδηγούν σε δρόμους ανάπτυξης τον τόπο».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο Γ. Ανωμερίτης έκανε σαφές ότι «εάν παρόλα αυτά η κυβέρνηση εμμένει στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ σε ιδιώτες, αμέσως μετά τη γενική συνέλευση θα παρακαλούσα να ενημερώσετε το μέτοχο της πλειοψηφίας ότι δεν προτίθεμαι να παραμείνω στις θέσεις που σήμερα κατέχω».
Πριν την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Γ. Ανωμερίτης είχε συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.
Η γενική συνέλευση της ΟΛΠ ΑΕ έχει προγραμματιστεί για τις 13/6, ενώ σήμερα ο Γ. Ανωμερίτης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα, για το θέμα της διαδοχής του. Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου έχει προγραμματίσει για σήμερα και ο Θ. Δρίτσας.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget