Τοξικό το ίδιο το καπιταλιστικό κέρδος

Τα ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο, με αφορμή την πυρκαγιά στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο έχουν απ' όλα: Αλληλοκατηγορίες υπευθύνων, περιγραφή του περιβαλλοντικού προβλήματος, υποσχέσεις...
Κουβέντα, όμως, δεν έχουν για την πηγή του κακού, το καπιταλιστικό κέρδος που είναι ασύμβατο με τη λήψη σοβαρών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων. Κουβέντα για το διαχρονικό έγκλημα της επιβάρυνσης του Θριασίου Πεδίου, όπου συμβιώνουν ανεξέλεγκτα η βιομηχανία και η κατοικία και έχουν καταγραφεί πολλές φορές σοβαρά ατυχήματα, με πρόσφατο στο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Κουβέντα για την απουσία σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του. Κουβέντα για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Κουβέντα για τις ευθύνες του κράτους, των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Αττικής διαχρονικά, για την αδειοδότηση λειτουργίας επιχειρήσεων χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αποφυγής φαινομένων ή άμεσης καταστολής τους όταν συμβούν, όπως η πυρκαγιά. Καμιά κουβέντα για την πολιτική της χωροθέτησης και αδειοδότησης εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων στο Θριάσιο, και τις μέρες διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει την ίδια πολιτική. Κουβέντα για τις ευθύνες στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης, στις ηγεσίες των οποίων μετείχαν και εξακολουθούν να μετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες πριμοδότησαν την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ), η οποία διαχειρίζεται την ανακύκλωση. Συναινώντας έτσι και στην επιλογή να μετακυλίεται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων το κόστος της ανακύκλωσης, αφού αυτό ενσωματώνεται από τις εταιρείες στο προϊόν που αγοράζουν οι καταναλωτές. Και εντέλει πριμοδότησαν την κυρίαρχη λογική της ιδιωτικοποίησης συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην οποία φέρεται δήθεν να αντιδρά τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αναστολή των εγκαταστάσεων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συμφωνώντας ωστόσο στην κοινοτική οδηγία και εθνική νομοθεσία που επιβάλλει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον χρυσοφόρο αυτόν τομέα.
***
Στην κατεύθυνση αυτή, της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης που η ίδια η νομοθεσία προωθεί και πριμοδοτεί, εντάσσεται και η λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) όπως το συγκεκριμένο που πήρε φωτιά. Οι όγκοι υλικών που καίγονται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία ότι στους σωρούς στον προαύλιο χώρο βρέθηκαν ορυκτέλαια, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα για τα οποία η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη, επιβεβαιώνουν ότι ουσιαστική ανακύκλωση δεν υπάρχει. Ούτε βέβαια έλεγχος. Αναδεικνύεται εκ νέου ως ζητούμενο η απαλλαγή από το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) της ΕΕΑΑ ΑΕ και η ανάληψη της λειτουργίας των ΚΔΑΥ από τον ΕΔΣΝΑ στην προοπτική της θέσης του ΚΚΕ για κεντρικό, ενιαίο φορέα διαχείρισης των αποβλήτων με οργανωμένες ανά Περιφέρεια υπηρεσίες.
Πολύ περισσότερο τα ΚΔΑΥ αυτά θα εργάζονται με πολύ καλύτερους όρους εάν η ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγει σε αυτά θα είναι απαλλαγμένη από το υψηλό ποσοστό προσμείξεων (γύρω στο 35% για την Αττική) και από τις ευμεγέθεις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, σύμφωνα με άλλο σύστημα χωριστής συλλογής και όχι με αυτό των μπλε κάδων (της ΕΕΑΑ ΑΕ), που ελέω ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης επιβάλλει την από κοινού συλλογή όλων των αποβλήτων συσκευασίας, μαζί - εκ των πραγμάτων - με το έντυπο χαρτί.
***
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν εκ νέου τη θέση του ΚΚΕ, όπως έχει κατατεθεί πολλές φορές και από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην αρμόδια Περιφέρεια Αττικής, για άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων και βέβαια καμία νέα αδειοδότηση, στο Θριάσιο Πεδίο. Επίσης, για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και σχεδίων για την προστασία των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Βασική θέση του ΚΚΕ είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Απαιτείται επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη και στις τεχνικές υποδομές, εργατικός - λαϊκός έλεγχος. Αμεση είναι η διεκδίκηση στους άξονες:
-- Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω».
-- Οχι στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget