ΓΑΛΛΙΑ Νέα αντεργατικά μέτρα στο όνομα στήριξης των μικρομεσαίων

Με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε προχτές νέα δέσμη μέτρων, που είναι σαφές ότι υπηρετεί το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργατών, τουλάχιστον δημιουργώντας τετελεσμένα που οι μεγαλοεργοδότες θα σπεύσουν να επικαλεστούν.
Το «πακέτο» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προβλήθηκε ως προσπάθεια ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενθάρρυνσης των προσλήψεων σε αυτές, την ώρα που η πολιτική συνολικά της ΕΕ συμβάλλει στη «φυσική εξόντωσή» τους, αφού επιδιώκει τη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, απειλώντας έτσι διαρκώς και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές (των οποίων τα δικαιώματα δεν μπορούν παρά να συμπιέζονται ανελέητα, σε συνθήκες μονοπωλιακού ανταγωνισμού).
Σ' αυτό το φόντο, η κυβέρνηση Βαλς - Ολάντ υποσχέθηκε να θέσει «πλαφόν» στις αποζημιώσεις απολύσεων, σε περίπτωση που -σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν»- αυτές δε γίνονται για «αληθινές και σοβαρές αιτίες», κάτι που φυσικά γίνεται «λάστιχο» ανάλογα με τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».
Ακόμα, οι συμβάσεις «προσωρινής απασχόλησης» και ορισμένου χρόνου θα μπορούν να ανανεώνονται δύο φορές, αντί για μία όπως ισχύει σήμερα, ενώ προς το παρόν διατηρούνται ως συνολική μέγιστη διάρκεια οι 18 μήνες.
Εφημερίδες, όπως η οικονομική «Λεζ Εκο», εστίαζαν στη δυνατότητα που θα έχουν πλέον οι επιχειρήσεις ναεπιμηκύνουν το χρόνο εφαρμογής των λεγόμενων «συμφωνιών διατήρησης θέσεων εργασίας»,συμφωνιών που χρησιμοποιούν κατά κόρον (ειδικά σε συνθήκες κρίσης) οι μεγαλοεργοδότες, εκβιάζοντας τους εργάτες να «προσαρμόσουν» συνθήκες και δικαιώματα εργασίας, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους.
Μεταξύ άλλων, ο Βαλς είπε ότι θα αυξηθεί ο χρόνος δοκιμασίας για τους μαθητευόμενους, δηλαδή της ...ευέλικτης εκμετάλλευσης και φτηνής εργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget