ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - CELAC «Διάλογος» και «συνεργασία» για λογαριασμό των μονοπωλίων

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ρ. Κορέα,
εν μέσω των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
 Ζ. Κ. Γιούνκερ, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρ. Τουσκ
Ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες της Συνόδου
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), με τη συμμετοχή 61 εκπροσώπων (Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, στελέχη κυβερνήσεων) των χωρών που αποτελούν τις δύο ενώσεις. Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Το γενικό σύνθημα της Συνόδου είναι «Σχεδιάζοντας το κοινό μας μέλλον: Δουλεύοντας για ευημερούσες, συνεκτικές και βιώσιμες κοινωνίες για τους πολίτες μας» και διεξάγεται σε 3 ενότητες, που περιλαμβάνουν: Την προώθηση του «διαλόγου» και των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, την «αντιμετώπιση των προκλήσεων στον σύγχρονο κόσμο» (όπου προβλέπεται να συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της κοινωνικής ανάπτυξης και της καταπολέμησης των ναρκωτικών), ενώ, τέλος, η τρίτη ενότητα θα είναι κλειστή συνάντηση για διάλογο σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα.
Στόχος και των δύο οργανισμών που αποτελούν διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις - αυτό ισχύει και για την CELAC παρά τη συμμετοχή της Κούβας ή των λεγόμενων «αριστερών» κυβερνήσεων, αφού κυρίαρχες στην πλειοψηφία των χωρών της είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής - είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί των μονοπωλιακών ομίλων. Βεβαίως και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με ανισότιμες σχέσεις, εφόσον μιλάμε για διαφορετικής ισχύος καπιταλιστικές οικονομίες, όπως άλλωστε δείχνουν το πλεονασματικό για την ΕΕ διμερές εμπορικό ισοζύγιο των 12 δισ. ευρώ ή οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) της ΕΕ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική των 504 δισ. ευρώ (ενώ οι ΑΞΕ των χωρών της CELAC στην ΕΕ φτάνουν στα 135,5 δισ. ευρώ).
Προηγήθηκε η σύνοδος των επιχειρηματιών
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πριν από την έναρξη της Συνόδου, ξεκίνησε η σύνοδος των επιχειρηματιών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ρ. Κορέα, που στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια «αμοιβαία συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, από εξαγωγείς πρώτων υλών να αναπτυχθούν με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας». Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που ζήτησε να στηριχτούν από την ΕΕ, δηλαδή τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Επίσης, μίλησε για από κοινού προσπάθειες για ένα «πιο δίκαιο» παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως και ότι για να αντιμετωπιστούν η φτώχεια στις διάφορες περιοχές του πλανήτη, η ανεργία των νέων, αλλά και άλλα προβλήματα, η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ειρήνη, απαιτείται δικαιοσύνη και ενίσχυση των διεθνών οργανισμών και του διεθνούς δικαίου.
Πέρα από τα όσα λέγονται, καθώς και την καλλιέργεια αυταπατών περί πιο «ανθρώπινου» καπιταλισμού, η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι η εξουσία του κεφαλαίου και οι διακρατικές συμμαχίες του φέρνουν στους λαούς όξυνση της εκμετάλλευσης, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, επικίνδυνη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και προσαρμογή του «διεθνούς δικαίου» στα μέτρα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου...
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως η ύπατη εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, κινήθηκαν στο επίπεδο των ευχολογίων, όταν στην πραγματικότητα αυτό που προωθούν είναι τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην περιοχή, όπου βεβαίως κονταροχτυπιούνται με άλλους ανταγωνιστές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.
Στη Σύνοδο εκτός από τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ, συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Ε. Μοράλες, η Πρόεδρος της Βραζιλίας,Ντίλμα Ρουσέφ, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Μ. Σάντος, η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, οι αντιπρόεδροι της Κούβας και της Βενεζουέλας, Μ. Ντ. Κανέλ και Χ. Αρεάσα, αντίστοιχα, και πολλοί ακόμα ηγέτες και στελέχη κυβερνήσεων. Το ζήτημα άρσης του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ («κοινή θέση»), με την οποία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, θα έμπαινε από την κουβανική αντιπροσωπεία με τη στήριξη των χωρών της CELAC, όπως επίσης και τα ζητήματα της επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, της στήριξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Κολομβία, που διεξάγονται στην Αβάνα, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - EP). Επίσης, θα απασχολούσαν η συνεργασία στον ερευνητικό τομέα, στις πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών.
Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής με μια κοινή ανακοίνωση, που θα περιγράφει τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες EE και CELAC.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget