Εγκλωβισμένοι και κρατούμενοι

Ασφυκτική είναι η ζωή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πρώτες μέρες εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και δεκάδες χιλιάδες ζουν εγκλωβισμένοι και πλέον θεωρούνται κρατούμενοι, μέχρι να - και εάν - διωχθούν από τη χώρα μας. Η κατάσταση οξύνεται. Στον καταυλισμό της Ειδομένης, οι πρόσφυγες καθημερινά κάνουν κινητοποιήσεις με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. ΜΚΟ και άλλοι φορείς αποχώρησαν και κάποιοι επανήλθαν. Γίνεται κουβέντα για το εάν πρέπει να πάνε ή όχι ο Στρατός και η Αστυνομία. Στο λιμάνι του Πειραιά διαβιούν 5.000 άνθρωποι. Η κυβέρνηση ζητά από το ΝΑΤΟ μεγαλύτερη και πιο ...αποτελεσματική εμπλοκή. Και ο αρμόδιος υπουργός υποκριτικά μιλά για «παιδάκια που θα πεθάνουν», όταν ο ίδιος, λίγες μέρες πριν, έλεγε πως είναι «συνειδητή επιλογή να μην στείλουμε κρατικές δομές στήριξης στην Ειδομένη»... Αυτή η κατάσταση φέρνει σαν «ώριμο φρούτο» την επερχόμενη κίνηση για «εκκένωση» του καταυλισμού 14.000 προσφύγων στην Ειδομένη, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα για το μέγεθος της επιχείρισης που θα γίνει, λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η κυβέρνηση διακηρύσσει με τους υπουργούς της ότι θα διεξαχθεί χωρίς βία, εκτός εάν «γίνουν κάποια επεισόδια εκεί», οπότε «προφανώς θα επέμβει η Αστυνομία».
* * *
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής. Είναι αποτέλεσμα της υπογραφής που έβαλε δύο φορές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός θριαμβολογούσε και αυτό το οποίο κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν «νίκη με αστερίσκους». Κλείσιμο συνόρων, εγκλωβισμός, ενίσχυση των θέσεων της τουρκικής αστικής τάξης, ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και αντιθέσεων. Και βέβαια, παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, όταν πλέον μπαίνουν άλλα κριτήρια για το ποιος θεωρείται πρόσφυγας. Αυτή τη στιγμή, 50.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, περιμένοντας τη... μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της ΕΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εδώ και μερικούς μήνες που εφαρμόζεται, έχει «ωφελήσει» περίπου 1.000 ανθρώπους. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει απευθύνει υποκριτικά έκκληση στα κράτη - μέλη να είναι πιο απλόχερα, αλλά επικρατεί ...κώφωση. Ετσι, με τα σύνορα κλειστά, οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι, υποψήφια θύματα των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, που τους τάζουν ταξίδια στους τόπους που θέλουν να πάνε.
* * *

Εξάλλου, πέρα από την παραμονή σε σκηνές μέσα σε λάσπες, σε διάφορα κέντρα όπου επικρατεί υπερπληθυσμός, τώρα προστίθεται και ο φόβος της κράτησης για τους νεοφερμένους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αδειάζει πυρετωδώς τα νησιά, για να λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής ως κέντρα κράτησης. Οσοι έρχονται στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στα νησιά, θα παραμένουν σε κλειστά κέντρα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δε, θα υπάρξουν και οι σχετικές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές που έχουν δοθεί, όποιος αλλοδαπός έρχεται στη χώρα μας θα υποβάλλει αίτηση χορήγησης ασύλου. Θα γίνει ρύθμιση ώστε η εξέταση των αιτημάτων ασύλου να γίνεται σε μικρότερο χρόνο, περίπου 15 μέρες, αντί 28 που είναι τώρα. Μετά θα διώχνονται στην Τουρκία, ακόμα και όταν έχουν κάνει αίτηση ασύλου. Εκεί θα υπάρχει το ...σταγονόμετρο της επανεγκατάστασης σε κάποια χώρα της ΕΕ. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, οι πρόσφυγες να μεταφερθούν άμεσα σε στοιχειωδώς αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όπου υπάρχουν, και από εκεί και πέρα να δρομολογούνται οι διαδικασίες για να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης, των σωματείων, όλου του ελληνικού λαού και βεβαίως σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να πιεστεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες. Ο λαός πρέπει να παλέψει για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Ετικέτες
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα, Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget